Campingrådet: Overnatning i naturen bør koste penge

Alle kan sove gratis i statens skove, men det er urimelig konkurrence, mener Campingrådet.

Over 45.000 danskere brugte Naturstyrelsens gratis shelterpladser denne sommer. (Foto: © Lis Eilsøe, DR)

På Naturstyrelsens mange lejrpladser kan alle gratis overnatte, men det minder om små gratis campingpladser og burde privatiseres.

Det mener formand for Campingrådet Poul Fejer Christiansen.

På landsplan har Naturstyrelsen i alt 150 lejrpladser, hvor folk kvit og frit kan sove i shelters eller medbringe telt. En mulighed som mange folk benytter. Denne sommer var der 45.000 bookinger af lejrpladserne.

I Naturstyrelsen opfatter de dog ikke de gratis pladser med læhytter af træ, som en konkurrent til campingpladserne, fordi forholdene på en shelterplads er meget primitive i forhold til en campingplads.

Det fortæller kontorchef i Naturstyrelsen Mads Jensen.

- Ligesom vandrestier opfatter vi lejrpladserne, som noget vi stiller til rådighed i naturen til gavn for den danske befolkning, siger han.

Men campingpladser lever af at sælge overnatninger i naturen, forklarer Poul Fejer Christiansen, der ikke ser det som en opgave for staten og Naturstyrelsen at tilbyde noget lignende gratis.

- Det svarer til gratis overnatning, så kunne de også uddele gratis bålmad og konkurrere med fødevarebutikkerne, siger Poul Fejer Christiansen.

Alt fra familier til kajakroere og skoleklasser bruger de gratis shelterpladser, og derfor er det ifølge Naturstyrelsen i høj grad en opgave for dem at sørge for lejrpladser.

- Vi skal give danskerne mulighed for at bruge vores fælles naturarv, og det er, hvad vi gør, siger Mads Jensen.

På baggrund af kritikken fra Campingrådet vil næstformanden for Folketingets erhvervsudvalg, Willum Christensen fra Liberal Alliance, nu have Naturstyrelsen til at lave en redegørelse over de gratis shelterpladser.