Chefredaktør: Færre annoncer - mindre politisk omtale

Der skydes med skarpt mod Sjællandske Medier, efter at chefredaktøren har nedprioriteret politisk stof i de lokale ugeaviser i Ringsted.

Ingen penge, ingen omtale. Sjællandske Medier nedprioriterer indlæg fra byrådsmedlemmer, fordi Ringsted Kommune har droppet annonceaftale med ugeaviserne. (Foto: Maja Normann @ DR)

Fremover vil tusindvis af borgere på Sjælland blive dårligere informeret om, hvad der rører sig i deres kommune også politisk, når de åbner ugeavisen.

Sjællandske Medier har i fuld åbenhed valgt at afvise pressemeddelelser fra kommunen og dens byrådspolitikere sendt til Ringsteds ugeaviser. Det sker, fordi kommunens økonomiudvalg har besluttet at droppe kommunens faste annoncering i ugeaviserne.

EL-politiker: Det er ikke rimeligt

Det oplevede Jan Jakobsen fra Enhedslisten i Ringsted, da han for nylig sendte en pressemeddelelse om, at partiet var trådt ud af budgetforhandlingerne.

Han fik en mail, hvor det fremgik, at ugeavisen ikke ville modtage hans historie, fordi kommunen havde stoppet annonceringen:

- Jeg tænkte, at det var en underlig sammenblanding. Som politiske partier synes jeg ikke, det er rimeligt, at vi bliver udelukket af den grund, siger han og henviser til, at et radikalt byrådsmedlem fik samme besked i et åbent svar i avisen. Vel at mærke ikke ugeavisen, men det betalte dagblad.

Uden tvivl en sag for Pressenævnet

Han føler sig straffet, og mener også at sagen har principiel karakter: - Det er faktisk en trussel mod demokratiet, og det er klart, at hvis der er baggrund for en sag i Pressenævnet, går vi videre med sagen.

Og det er uden tvivl en sag for Pressenævnet, mener medieforsker ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, som kalder det et klart brud på god presseskik.

- Brud på god presseskik er også at hindre berettiget offentliggørelse af information af væsentlig betydning for offentligheden. Og det er der tale om her, siger han og tilføjer:

- Det er jo informationer, som har betydning for de vælgere, som skal tage stilling til byrådets arbejde. Og redaktøren hindrer offentliggørelsen af dem endda med den begrundelse, at der nu ikke annonceres så meget.

Prioriterer dem der bruger avisen

Chefredaktør Torben Dalby Larsen mener ikke, at forskeren har ret. Der er tale om en omprioritering: - I Ringsted har der været en unik dækning af det kommunale stof i ugeaviserne. Det er formentlig det sted på Sjælland, hvor der har været den stærkeste kommunale dækning. Og den bliver nu nedprioriteret, fordi kommunen tillægger det medie mindre værdi. Fordi vi prioriterer dem, der vil bruge vores ugeaviser.

Men den holdning er skadelig for lokaldemokratiet, mener medieforsker Frands Mortensen: - De gratis ugeaviser kommer længst omkring. De har rigtig store læsertal og det er her, at ganske mange mennesker får hovedparten af deres helt lokale politiske informationer, forklarer han.

Kommune satser digitalt

Ringsted borgmester, Henrik Hvidesten (V) ærgrer sig over situationen.

- Vi vil gerne i ugeaviserne, men det er Sjællandske Mediers valg. Jeg synes faktisk, at vi bakker aviserne op. Vi sender en masse indlæg og holder dem orienteret. Og så vil vi stadig bruge dem i annonceøjemed. Vi vil bare ikke bruge dem til faste annoncer, som vi hidtil har gjort, siger han.

Ifølge borgmesteren er der flere årsager til, at kommunen har valgt at spare på annoncerne i ugeaviserne. Blandt andet, at Folketinget trak i bloktilskuddet, da man åbnede mulighed for at annoncere digitalt. Men også fordi kommunen vil satse mere på sin egen hjemmeside og de sociale medier.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter