Christine forsøgte selvmord: Sig det til nogen

Christine Alexandra Thomsen fra Roskilde forsøgte som 16-årig at begå selvmord, da hun gik i gymnasiet. Nu opfordrer hun andre unge til at tale med nogen, hvis de går med selvmordtanker.

Christine Alexandra Thomsen forsøgte at tage livet af sig selv, da hun gik i gymnasiet. Nu opfordrer hun som ambassadør for organisationen "En af os" andre til at sige det til nogen, hvis de tænker på selvmord. (Foto: © PRIVATFOTO, Privatfoto fra Facebook)

Hun var kun 16 år og gik i gymnasiet. Hun havde venner og familie, der holdt af hende. Alligevel forsøgte Christine Alexandra Thomsen i 2010 at begå selvmord.

- Jeg var dybt deprimeret og havde svært ved at se tingene klart. Alt hvad andre ville have kaldt mindre ting, som man kunne komme med en logisk forklaring på, det kunne jeg ikke se. Alt omkring mig var meget negativt, siger hun.

Et nyt forskningsprojekt viser, at der er regionale forskelle på de personer, der forsøger at tage deres eget liv. I Region Sjælland er der eksempelvis flest selvmordforsøg blandt unge under uddannelse.

Selvom Christine Alexandra Thomsen havde venner at være sammen med, så blev hun samtidig også mobbet. Det knækkede hende så meget, at hun ikke kunne se nogen udvej.

- Netop fordi jeg var blevet mobbet så meget, og så mange havde følt, at de kunne behandle mig så dårligt, så måtte der være et problem med mig, forklarer hun og fortsætter:

- Samtidig kunne jeg se, hvor kede af det min familie og mine venner blev over, at jeg havde det så skidt, og så fik jeg det dårligt over det, og så kørte det ellers bare derudaf i en cirkel. Til sidst tænkte jeg, at det ville være bedre for verden og for min familie og venner, hvis jeg forsvandt.

Men Christine Alexandra Thomsen forsvandt ikke. Hun havde skåret sig i armen over en periode, og forsøgte til sidst at begå selvmord. Men det gik op for hende, at der nok var mere i livet, fordi hun kun var 16 år på det tidspunkt, siger hun.

- Min far hjalp med at få lappet mig sammen igen, jeg kom op og i skole næste dag, næsten fordi jeg tror, jeg stadig var lidt i sådan en trancesituation. Min hjerne havde slået lidt fra, fordi det havde været så voldsomt.

Christine Alexandra Thomsen føler ikke, hun kunne have gjort så meget anderledes i den situation, hun var i. Hun havde fortalt til familie og venner, hvordan hun havde det. Hun gik også hos en psykiater, snakkede med sin læge og var på medicin.

- Da jeg så en aften ligesom ikke kunne slukke for alle de negative tanker i mit hoved, så havde jeg lidt lyst til bare at give op. Det var så det, jeg forsøgte, indtil det gik op for mig, at der ikke er nogen vej tilbage, når først man har taget livet af sig selv.

Hjælper andre som ambassadør

I dag er Christine Alexandra Thomsen ambassadør for En af os – en organisation, der arbejder for at fremme åbenhed over mennesker med psykisk sygdom. Hun opfordrer andre unge, der går med selvmordstanker, til at snakke med nogen eller at kontakte Livslinien.

- Sig det til nogen. Det er uanset hvor voldsomme, de selv føler, de tanker er. Jeg tror alle når at vende selvmordstanken på et eller andet tidspunkt. Ikke nødvendigvis for alvor, men den når lige at poppe op hos alle.