Cirkelines far fylder 75 år

Jannik Hastrup fylder onsdag 75 år. Han er netop i gang med at skabe en ny film om den folkekære figur Cirkeline.

Jannik Hastrup, tegner og tegnefilmsskaber, er "far" til Cirkeline. (Foto: Morten Thun © Scanpix)

Selvom Jannik Hastrup er kendt for flere populære tegnefilm gennem tiden, er det alligevel tegnefilmene om Cirkeline, der står skarpest, når tanken falder på den danske animator, filmproducer og filminstruktør.

Onsdag fylder han 75 år, og selvom pensionsalderen for længst er passeret, så kan animatoren ikke helt lade Cirkeline ligge.

- Jeg er begyndt at lave en Cirkeline-film på eget initiativ nu, for man kan jo ikke helt holde op med det, siger Jannik Hastrup, der er født i Næstved.

Den lille alfelignende pige med den prikkede kjole, som sover i en tændstikæske og er venner med mus, blev skabt af Jannik Hastrups daværende kone, Hanne Hastrup, og sammen udviklede de fortællingen og tegnefilmene om Cirkeline.

- Jeg så Cirkeline første gang, da min første kone (Hanne Hastrup, red.) tegnede et fødselsdagskort til mig, da jeg var en 18-19 år gammel, siger Jannik Hastrup og fortsætter:

- Vi blev gift, da vi var 20 år og fik børn bagefter. Da jeg lærte at lave tegnefilm, var det oplagt at bruge Cirkeline til en tegnefilm.

- Vi skulle jo leve af noget, og jeg var ikke bange for at kaste mig ud i det og selv producere, siger han.

Selvom pengene var små dengang, formåede Hanne og Jannik Hastrup at fortælle historier og skabe karakterer, som publikum stadig elsker.

Jannik Hastrup står blandt andet også bag tegnefilmene Fuglekrigen i Kanøfleskoven og Bennys Badekar i samarbejde med Flemming Quist Møller.