Cirkus frikendt for sjusk

Retten i Holbæk har i dag frifundet cirkuschef for Cirkus Arena Jackie Berdino-Olsen efter et teltkollaps i Kalundborg i sommeren 2013

I sommeren 2013 styrtede et cirkustelt sammen omkring 550 mennesker i Kalundborg. (Foto: Christian Warrer)

Direktør Jackie Berdino-Olsen fra nordens største cirkus, Cirkus Arena, er i dag frifundet for alle anklager i sagen om telkollapset ved Kalundborg i juni 2013.

Her styrtede et 60 meter langt, 40 meter bredt og 18 meter højt cirkustelt sammen over hovederne på 550 mennesker. Det skete, mens fire elefanter optrådte. Kun ved et lykketræft kom ingen mennesker alvorligt tilskade.

Retten i Holbæk fortæller, at cirkusdirektøren er frikendt for at have overtrådt straffeloven og arbejdsmiljøloven ved ikke at tøjre teltet ordentlig i den våde jord på stedet.

Kritik af politiets arbejde

Jackie Berdino-Olsen har ikke ønsket at udtale sig efter frifindelsen, men skriver til DR Sjælland i en mail, ”..at han er glad for, at retten i dag har givet Cirkus Arena medhold i, at de ikke kunne bebrejdes det, der skete.”

Selvom Jackie Berdino-Olsen er glad for frifindelsen, retter han og hans advokat Steen Moesgaard også en kritik mod Midt- og Vestsjællands Politi. I mailen skriver de:

”Undervejs har vi oplevet stor støtte fra forskellige borgere, der uopfordret har meldt sig til både politiet og os og fortalt, at deres iagttagelser ikke stemte overens med de ekspertudtalelser, Politiet lod tilgå offentligheden.”

Uvished om ædnring i vejrforhold

Der er i dommen lagt vægt på, at det efter en række forklaringer fra sagens vidner ikke kunne udelukkes, at et uforudsigeligt, pludseligt vejrfænomen - af et vidne benævnt som en "skypumpe" - bidrog til eller udløste kollapset.

Det er derfor i følge retten ikke bevist, at kollapset skyldtes forhold, som kunne bebrejdes direktøren forsætligt eller uagtsomt.

Oven på frifindelsen siger Specialanklager ved Midt- og Vestsjællands Politi, Anja Liin, til DR Sjælland, at hun endnu ikke ved, om sagen skal ankes.

- Begundelsen for dommen er meget lang. Vi vil læse den igennem og først derefter kan vi tage stilling til, om vi skal anke sagen.

Teltordning ændret oven på kollaps

Efter ulykken i Kalundborg i sommeren 2013 lavede Statens Byggeforskningsinstitut en analyse af årsagerne til kollapset, hvor det ellers blev vurderet, at teltet styrtede sammen, fordi forankringerne ikke var stærke nok til vindbelastning på teltet.

Det betød, at Energistyrelsen lavede en helt ny ordning for godkendelsen af telte, som skal indeholde flere mennesker.

Facebook
Twitter