Colette blev fyret: Jeg tror, det var for at lukke munden på mig

Colette Hanning blev fyret fra Slagelse Sygehus, efter hun blandt andet udtalte sig kritisk om sin arbejdsplads. Hun tror, det var for at lukke munden på hende. Det afviser sygehuset.

- Man vil ikke høre om, hvor pressede vi er, og at fokus går fra patienten til ressourcerne, siger Colette Hanning, der mener, at hun blev fyret for at kritisere sin arbejdsplads. Det afviser Slagelse Sygehus. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Det står sløjt til med ytringsfriheden for de ansatte i sundhedsvæsenet.

I hvert fald, hvis man spørger både fagforeningen FOA og Dansk Sygeplejeråd, der begge oplever, at deres medlemmer ikke tør udtale sig kritisk om deres afdelinger i frygt for at blive fyret.

En af dem, der - ifølge hendes egen opfattelse - har oplevet konsekvenserne af at sige sin mening højt, er Colette Hanning.

Oplevede det som en måde at undgå kritik

Hun var ansat som social- og sundhedshjælper på intensivafdelingen på Slagelse Sygehus i syv år.

Hun blev fyret efter et længere forløb, hvor hun først fortalte ledelsen om kritisable forhold under en vagt og senere var sygemeldt med stress.

I dag er hun ikke i tvivl om, at det var hendes åbne kritik over for ledelsen, der førte til fyringen.

- Man vil ikke høre om, hvor pressede vi er, og at fokus går fra patienten til ressourcerne. Det bliver der lukket fuldstændig ned for. Jeg tror, det har været måden at få lukket min mund på, siger Colette Hanning.

Det afviser sygehusets ledelse dog og understreger, at alle medarbejdere har fuld ytringsfrihed. Også når det gælder kritik.

For få hænder til for mange patienter

En aften for et år siden skulle Colette Hanning hjælpe til på en anden afdeling. Den vagt blev afgørende for hendes fremtid, for hun havde en oplevelse af, at alt var kaos.

- Det endte med patienter, der kravlede ud af sengene. Vi kunne ikke ordne dem, når de lå i deres eget skidt, fordi vi ikke var hænder nok, fortæller Colette Hanning.

Sådan fortsatte det i et par timer, og pludselig stod Colette Hanning alene på afdelingen, da vikaren måtte med den fastansatte ud i medicinrummet.

- Så stod jeg fuldstændig alene på afdelingen. Døren var lukket ud til medicinrummet. Jeg var fuldstændig i chok, husker Colette Hanning.

Hun fik fat i en kollega og forklarede, at hun kunne se på overvågningsskærmen, at patienterne manglede ilt.

- Hun sagde, at det behøvede jeg ikke at tage mig af. Det var så grotesk, så jeg kan næsten ikke beskrive det, siger hun om forløbet.

Gik til ledelsen

Da hun vågnede den næste morgen, blev hun så angst, at hun begyndte at ryste og måtte ud at kaste op.

Colette Hanning gik efterfølgende til ledelsen og fortalte om sine oplevelser.

Hun endte med at sige, at hun følte sig nødsaget til at søge efter andet arbejde, for hun ikke kunne leve med situationen på afdelingen.

Noget tid efter blev Colette Hanning kaldt ind til afdelingssygeplejersken, der spurgte, hvorfor hun havde sagt op.

Afdelingssygeplejersken fortalte, at hun havde et brev fra ledelsen om, at Colette Hanning havde sagt op mundtligt.

- Jeg gik fuldstændig i chok og spekulerede på, om jeg havde sagt op. Det havde jeg ikke. Jeg havde sagt, jeg ville begynde at søge noget andet arbejde, siger hun.

Colette Hanning blev sygemeldt med stress, og fremfor at kæmpe sig tilbage på arbejde, valgte hun en fyring med fem måneders løn.

Sygehusledelsen: Alle ansatte har fuld ytringsfrihed

Hos ledelsen på Slagelse Sygehus kan sygehusdirektør Vagn Bach af juridiske årsager ikke udtale sig om Colette Hannings afskedigelse uden at have fået hendes accept først.

Han afviser dog, at det skulle have noget med ytringsfrihed eller hendes kritik af afdelingen at gøre.

- Vi sætter ikke begrænsninger for ytringsfriheden, og vi vil rigtig gerne høre medarbejdernes holdninger, siger Vagn Bach.

- Vi gør rigtig meget ud af, at vi skal have medarbejderne med i de forbedringer, vi laver, og derfor har vi også brug for, at de siger de ting, de ser, som vi kan gøre noget ved, siger sygehusdirektøren.

Heller ikke regionsrådsformand for Region Sjælland Jens Stenbæk (V) kan udtale sig om den konkrete sag. Han slår dog også fast, at medarbejderne har deres fulde ytringsfrihed, og den kan ikke gradbøjes.

- De har deres ret som privatpersoner til at komme med deres personlige meninger. Der er ikke nogen af vores medarbejdere, der bør frygte konsekvenser for det, de udtaler sig om, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter