COOP-lukninger rammer især små lokalsamfund

Når supermarkedskæden Coop lukker 20 butikker på landsplan, så rammer beslutningen især de små lokalsamfund.

Coop lukker snart svingdørene permanent i 20 af deres supermarkeder. Beslutningen vækker stor bekymring blandt de berørte lokalsamfund. (Foto: Holger Madsen- DR © DR)

Coop-familien vil snart blive 20 medlemmer fattigere, når supermarkedskæden på én gang lukker 13 Fakta-butikker, to Irma-butikker, og fem forskellige Brugsen-butikker.Årsagen skal findes i de enkelte butikkers regnskaber, som i følge Coop viser røde tal på bundlinjen. Da butikkerne ikke viser tegn på at vende udviklingen i løbet af nærmeste fremtid, har Coop valgt at lukke dem.

Beslutningen vækker både bekymring og sorg i den lille nordvestsjællandske by Snertinge, som mister deres lokale brugs. Jan Østergaard, der er formand for Lokalbrugsen i byen frygter nemlig, at det især vil ramme de ældre borgere.

En katastrofe for byen

- Det er en katastrofe for byen. Mange af vores ældre kan ikke komme nogen vegne. Derudover har vi en del familier, som ikke har biler, så de må nu tage offentlig transport, og problemet er, at vi ikke har særlig meget offentlig transport i Snertinge, siger Jan Østergaard.

Beslutningen om at lukke de 20 butikker betyder samtidig, at langt over 100 unge servicemedarbejdere må se sig om efter et nyt arbejde. Coop går dog målrettet efter at finde nye stillinger til de fastansatte, men det har påvirket medarbejderne, siger Jan Østergaard.

- Personalet blev selvfølgelig dybt frustrerede over det. Brugsuddeleren og jeg var informeret om lukningen ugen før, men vi kunne ikke sige noget. Det er som om, at gejsten er gået af nogen, mens andre vil kæmpe videre, siger formanden.

Vil kæmpe for redning

Brugsbestyrelsen har dog allerede besluttet sig for, at de vil forsøge at redde det lokale supermarked. Derfor vil de nu holde møder med forskellige aktører, som forhåbentlig kan bakke op om redningsplanen.

- Vi arbejder på en løsning. Vi har møder i dag, i morgen og på onsdag med forskellige aktører, så vi er i fuld gang med at redde brugsen. Derudover har vi flere i byen, som står sammen om at redde vores lokale brugs, understreger Jan Østergaard.

13 af de snart 20 forhenværende Coop-supermarkeder er Fakta-butikker, og det er i følge Coop ingen tilfældighed. Man er nemlig i gang med en stor relancering af kæden, hvor man har været samtlige butikker igennem.