Corona giver mangel på mødelokaler: 'Alle kvadratmeter skal bruges'

Udlejere, erhvervsmæglere og arkitekter oplever, at kunderne stiller nye krav til arbejdspladsens indretning.

Pricerunner har sat en støjskærm, et bord og et par stole på en trapperepos, hvor medarbejderne, som her pressechef Søren Knudsen, kan holde online møder i fred og ro. (Foto: Peter-Mikkel Pihl Rasmussen © (c) DR)

Allerede på trappen på vej op til Pricerunners kontorer i Nykøbing Falster er det første lille mødelokale. Det består af to loungestole, et lille bord og en støjskærm:

- Det er et ekstra mødelokale til, når folk skal have et onlinemøde eller en telefonsamtale med en kunde, som de normalt ville være kørt ud til, fortæller pressechef i virksomheden, der sammenligner priser på produkter, Søren Knudsen.

- De er simpelthen blevet sendt herud, for vi er nødt til at tænke anderledes, så alle ledige hjørner bliver brugt til møderum, som jo er en kæmpe mangelvare, tilføjer han.

Behovet for mere plads kommer på grund af coronaepidemien, fordi medarbejderne nu skal kunne mødes med god plads samt have mulighed for skærmmøder med kollegaer, der arbejder hjemmefra.

- Alle ledige kvadratmeter skal bruges til det, der er blevet det hotteste: et sted, hvor man kan sidde i fred og ro og tale med andre, online eller på telefon, mener Søren Knudsen.

Efterspørgsel på plads

Pricerunner er blot ét af mange firmaer, der melder om mangel på møderum og andre steder, hvor kollegaer kan mødes med plads omkring sig, fortæller både erhvervsmæglere og erhvervsarkitekter.

- Det er mødelokaler i alle størrelser, som vi ser, folk har mere behov for. Det er også, fordi vi har flere virtuelle møder, siger arkitekt Mie Møller fra ejendomsinvestorvirksomheden Deas.

Hun må tænke anderledes for at tilfredsstille kundernes ønsker:

- Det er mere kreative indretningsforslag, hvor vi fokuserer på, hvordan vi optimerer kvadratmeterne, siger hun.

Samme efterspørgsel oplever direktør Birgit Rasmussen hos Casa Arkitekter på nye bygninger med langt flere rum og områder, hvor medarbejdere kan mødes på afstand.

- Der har været mere fokus på, hvor kan vi mødes. Ikke nødvendigvis bare i møderum, men også en tilbagetrukket niche eller et sted, hvor man føler, der er luft omkring en, og hvor man kan komme lidt af vejen for de andre.

Anders Bengtson, der er partner hos erhvervsmæglerfirmaet Nordicals, siger, at markedet har et ret enslydende billede på fremtidens kontor.

- Antallet af skriveborde vil falde, men der vil komme flere mødelokaler, flere kantine- og loungeområder, hvor man kan sidde og læse med afstand.

Afstand ingen garanti

Manglen på mødelokaler er opstået på grund af coronaepidemien, fordi vi har nemt ved at smitte hinanden.

Ifølge professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen kan smitten muligvis brede sig via aerosoler eller mikrodråber, som holder sig svævende i luften i længere tid i et dårligt ventileret rum og derfor kan brede sig ud over den normale afstand.

Så er afstanden på en-to meter ikke nogen garanti, siger han:

- Derfor er det hensigtsmæssigt, at der er så få mennesker sammen som muligt.

Allan Randrup Thomsen mener, at fordelen ved flere mødelokaler er, at det er sværere for luftvejsinfektioner at rasere et helt arbejdsmiljø. Det har også betydning for samfundsøkonomien.

- Banale luftvejsinfektioner er noget, der vejer tungt i forhold til antallet af fraværsdage, siger han.

Han forklarer desuden, at når corona bliver hæmmet, vil man reducere mulighederne for at eksempelvis almindelige forkølelsessygdomme og halsbetændelse spreder sig mellem de ansatte.

- De ting, vi gør nu i lyset af corona, kan have langtidseffekter på en lang række andre infektioner, som tæller meget i sygefraværet.

Socialt samvær i mødelokaler

Jesper Bo Jensen er direktør i Center for Fremtidsforskning, hvor han blandt andet holder foredrag om fremtidens kontorer.

Han mener, at mødelokaler fremover får en anden status og bliver en vigtigere del af hverdagen. Fordi det er dér, man bærer kulturerne i virksomheden ind hos de ansatte, når vi ikke længere får en snak med nye kollegaer ved kaffemaskinen, eller chefen går rundt i lokalet og taler med de ansatte.

- Det er der, vi får den sociale interaktion, som vi ellers ikke opnår, siger Jesper Bo Jensen, der mener, det er vigtigt, at der er fri bevægelighed i mødelokalerne, for selvom der skal holdes afstand, skal man ikke sidde ved et bord for længe.

- Så bliver det et dødssygt møde, siger han.

Facebook
Twitter