Corona kan være en gamechanger for turisme i provinsen: ’Vi har en enestående chance’

Interessen for ferie i Danmark kommer til at holde flere år frem, mener turismeforskere.

Selvom solen skinner udenfor, er de højloftede gange på Odsherred Kunstmuseum fulde af turister, som slentrer rundt og beundrer malerierne af det lokale landskab fra blandt andre Odsherredmalerne.

Bagefter går flere af dem en tur i museumsparken, hvor de støder på skulpturer af lokale kunstnere.

En af gæsterne er Thorbjørn Sjøgren. Han skulle egentlig have brugt sit forår og sommer med ferier i Toscana og England, men på grund af coronapandemien har han byttet udlandsturene ud med en masse småture rundt i Danmark.

Især uden for de store byer.

- Det er mange, mange år siden, vi har været i området. Men vi blev spurgt af nogle gode venner, om vi ikke skulle tage nogle dage herop og se os lidt omkring. Gå nogle ture og finde et museum, siger han.

Han er langt fra den eneste, der har søgt mod det lokale museum i år. Sådan har det været hele sommeren, hvor Odsherred Kunstmuseum har tredoblet deres besøgstal de første tre uger af juli sammenlignet med sidste år.

For Thorbjørn Sjøgren har sommeren været en påmindelse om, hvor dejligt det kan være at holde ferie i provinsen i Danmark.

- Du behøver ikke tage til den anden side af jordkloden, for der er fantastisk mange dejlige steder i vores eget land, siger han og nævner Bornholm, Midtsjælland, Gilleleje og Ærø.

Nye gæster

Ifølge museumsdirektør Eskil Vagn Olsen har den her sommer, hvor rigtig mange danskere er blevet hjemme, trukket mange nye gæster til museet.

- Det er børnefamilierne, der kommer, og i det hele taget et yngre publikum, end vi er vandt til, siger han.

Og selvom det rekordhøje besøgstal i år også skyldes sommerpakken, der har givet halv pris på museumsbilletterne mange steder, regner han med, at de skal vænne sig til langt flere turister de kommende år.

- Jeg tror, det bliver en gamechanger. Nu har vi haft mange gæster på museerne, og de har forhåbentlig fået øjnene op for, at lokalhistoriske museer som vores har noget godt at byde på, siger Eskil Vagn Olsen.

Både fordi covid-19 har vist danskerne, at man sagtens kan holde ferie herhjemme. Men også fordi sommerhussalget er eksploderet i blandt andet Odsherred over det sidste halve år, mener Eskil Vagn Olsen.

- Jeg tror, at der vil være flere, der benytter deres nyindkøbte sommerhuse i længere perioder og udenfor de normale højsæsonsperioder. Så der tænker jeg, at vi har en enestående chance for at blive brugt langt mere, end vi blev før i tiden, siger han.

De samme forventninger til fremtiden har de i mange andre provinsattraktioner. Blandt andre i Sagnlandet Lejre, Geocenter Møn og NaturBornholm, hvor de mange danske gæster også har sat besøgsrekord denne sommer.

- Man har fundet ud af, at ude er godt, men hjemme er bedst i sådan en version 2.0 på grund af den situation, vi har været igennem, siger direktør i Geocenter Møn Nils Natorp.

Bornholm tror Peter Haase, direktør for NaturBornholm, at flere danskere i fremtiden vil bytte turen til de norske fjelde eller en vandretur på caminoen i Spanien ud med klippeøen.

- Jeg tror helt klart, den her sommer har haft en betydning, siger han.

Corona vil præge vores feriemønster mange år frem

Flere forskere bakker turistaktørerne op.

- Det har betydet en vældig opblomstring for, hvad der sker ude omkring i provinsen. Folk holder ferie i sommerhuse og på campingpladser og finder ud, hvilke oplevelser der er, siger Lise Lyck, som er turismeforsker ved CBS.

Hun og Anne Thomas, der er direktør for Center for Regional- og Turismeforskning, peger især på to grunde til, at de gode tider for provinsattraktionerne kommer til at holde langt ud over denne sommer: vores ændrede rejsemønster og det massive sommerhussalg i flere provinskommuner i år.

- Jeg tror ikke, vi kommer tilbage til de gamle rejsemønstre sådan uden videre, fordi der er rigtig mange, der har fået smag for at holde ferie i Danmark, forklarer Lise Lyck.

For Anne Thomas er det spændende ved sommerhusejere, at de ikke bare tager på ferie - de knytter sig til lokalområdet.

- Vi kalder dem translokale, fordi de føler sig lokale flere steder; både der, hvor de har sommerhus, og der, hvor de bor i lejlighed, for eksempel i København. Vi ser, at de bidrager til udviklingen af de mindre byer, siger hun.

Vi skal være klar

Ingen af museerne regner dog med, at succesen kommer af sig selv de kommende år. De kigger derfor på, hvad de kan lære af denne sommer for at holde fast i gæsterne fremover.

- Når der er ferier og mange i sommerhusene, så skal vi også være klar med ekstra tilbud til de mange potentielle gæster i vores butikker og museer, siger Eskil Vagn Olsen.