Coronaepidemien har skabt tusindvis af nye arbejdspladser

Diverse nødvendigheder til arbejds- og hjemmearbejdspladsen samt mere tid derhjemme har skabt flere tusinde jobs under coronakrisen, selvom ledigheden er steget med over 30.000.

Håndsprit og webcams på ethvert skrivebord og et ekstra behov for rengøring.

Det er blevet hverdag på stort set alle arbejdspladser og hjemmearbejdspladser, og det skaber job under coronapandemien.

Mange virksomheder, der producerer de nye nødvendigheder, har fået så travlt, at der er opstået et selvstændigt coronaarbejdsmarked med op mod 15.000 arbejdspladser.

Det anslår forhenværende overvismand og professor ved Århus Universitet, Torben M. Andersen, der har stået i spidsen for den ekspertgruppe, som har rådgivet regeringen under coronakrisen.

Den fremgang har man oplevet hos Computersalg i Ringsted, hvor der er blevet ansat 30 flere medarbejdere siden marts, fortæller direktør Kim Rand:

- Vi har haft ufattelig travlt i virksomheden med at levere både i Danmark, Sverige og Norge, siger han.

For mens andre blev mere forsigtige, tog Kim Rand en chance og opkøbte flere tusinde webcams i begyndelsen af pandemien.

- Vi gik i gang med at købe, alt hvad vi kunne finde af webkamera, headset og andet udstyr, man skal bruge til at arbejde hjemmefra, og det resulterede i, at vi på intet tidspunkt i løbet af coronatiden er løbet tør, siger han.

Der er endnu ikke detaljerede tal for, hvor mange der har fået job som direkte følge af coronaen, fortæller professor og økonom Torben M. Andersen.

Han minder om, at ledigheden er steget med mere end 30.000, men at der også er opstået flere tusinde nye arbejdspladser.

En af dem, der har fået ny arbejdsplads som følge af coronakrisen er Mona Tørnø.

Hun mistede sit job i security i Kastrup Lufthavn, hvor hun havde været i 14 år. Men i november blev hun ansat i Computersalg i Ringsted.

- Det har betydet, at jeg har fået min livsglæde igen. Jeg har fået en normal hverdag igen med gode kolleger. Det har meget at sige i hverdagen, at man har noget at stå op til, siger hun.

Mona Tørnø nåede at være ledig i halvanden måned, inden hun fik jobbet i Computersalg. (Foto: Asger Ellekrog - DR © (c) DR)

Vigtigt at være omstillingsparat

Ifølge Torben M. Andersen er virksomhedernes evne til at omstille sig meget vigtig, når kriser skaber arbejdsløshed i det omfang, som coronakrisen for eksempel har gjort.

Og omstillingsparat har man været i kosmetikvirksomheden Pacma i Holbæk.

Medstifter Metin Agar fik i april travlt med at producere håndsprit og har dermed også bidraget til det nye coronaarbejdsmarked:

- Det har måske betydet, at nogle har mistet deres arbejde et sted og så har kunnet få et nyt arbejde her, for der er ingen tvivl om, at der er blevet skabt nogle arbejdspladser her, siger han.

Coronajobs er vigtige for samfundsøkonomien

Også Stofdepotet i Næstved, der sælger stof og garn, har ansat seks nye medarbejdere og åbnet en butik mere på Frederiksberg i København.

Også her har man været nødt til at være omstillingsparat. For mens de nuværende restriktioner ikke tillader, at de fysiske butikker er åbne, er der travlt i webshoppen og pakkerne ligger i bunkevis på lageret.

- Folk er hjemsendt, og de er også hjemme med børn, så der er timer, der skal bruges på en mere kreativ måde, og så har det nok også indflydelse, at grænserne er lukket, så vi ikke kan rejse. Så folk skal finde på noget andet at lave. Noget kreativt, siger Rikke Jønsson, der ejer Stofdepotet.

Der er fyldt godt op med pakker hos Stofdepotet i Næstved. Der er nemlig travlt i webshoppen i øjeblikket, for danskerne køber flittigt ind af garn og stof til kreative sysler. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Coronaarbejdspladserne er ifølge Torben M. Andersen vigtige for samfundsøkonomien på den anden side af corona.

- De er vigtige i forhold til, at vi hurtigt økonomisk set kan komme ud af coronakrise, når vaccinationer og så videre er på plads, siger han.

Torben M. Andersen vurderer i øvrigt, at de mange nye arbejdspladser, der er opstået på grund af corona, er kommet for at blive.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter