Crowdfunding skal hjælpe Fejø Frugt med nye æbleplantager

Coops medlemmer kan tjene penge på at investere i økologiske æbler via nyt projekt om lokalstøtte.

Fejø Frugt har brug for 2,8 millioner kroner til blandt andet at udvide deres økologiske drift. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Der er rift om de økologiske æbler i supermarkedet, og derfor drømmer frugtproducenten Fejø Frugt blandt andet om at udvide deres plantager og omlægge flere hektar jord til økologisk drift.

Idéerne er nu kommet lidt tættere på virkelighed. De er nemlig blevet en del af Coops nye initiativ, som skal hjælpe lokale fødevareproducenter med at skaffe midler ved hjælp af crowdfunding.

- Det betyder, at vi kan realisere nogle af de idéer, tanker og investeringer vi har for fremtiden to eller tre år tidligere, end vi ellers ville have kunnet gjort, siger planteavler Laust Spandet Jensen.

Fejø Frugt skal i alt bruge 2,8 millioner kroner - et beløb, som virksomheden ellers ville have haft svært at skaffe i banken.

- Vores branche har ikke det bedste ry i banker, så når vi nu får stillet den her mulighed til rådighed via Coops medlemmer, betyder det, at finansieringen er noget nemmere, siger Laust Spandet Jensen.

I Coop-modellen kan forbrugerne give fødevareprojekter toårige lån. Lånet bliver tilbagebetalt hver måned med en fast rente på 3-4 procent for investeringerne.

Det betyder, at en del af risikoen ved investeringen bliver delt ud blandt Coops medlemmer.

Fejø Frugt håber på, flere projekter fremover kan blive finansieret ved hjælp at crowdfunding.

- Jeg håber, det fremadrettet kunne det blive en finansieringsmodel lidt ligesom andelsbevægelsen, hvor man tager fælles ansvar om produktionerne, siger Laust Spandet Jensen.