Cykelløb dropper tidtagning: Vil have mere fokus på sikkerhed

Men den droppede tidtagning vil ikke hjælpe, mener deltager.

For første gang i 26 år bliver der ikke taget tid på motionscykelløbet Tour de Præstø, som der gør ved professionelle cykelløb som på billedet. (Foto: Jan Dahl Andersen © PRIVATFOTO)

Der er hverken tidtagning, præmier eller resultatliste, når motionscykelløbet Tour de Præstø i aften sættes i gang for 26. gang.

Flere cykelløb, hvor ryttere ender med livsfarlige styrt, har fået arrangørerne af Tour de Præstø til helt at droppe konkurrencen om at komme først i mål.

- Vi skal væk fra, at det kun handler om at komme først over målstregen. Vi vil have, at det skal være en social oplevelse, når man cykler. Vi håber nu, at vi kan få et motionsløb med fokus på motion, siger Sonni Steffensen, der er formand for Præstø Cyklisten.

Han har nemlig selv oplevet flere alvorlige cykelstyrt i sin karriere, og han har endda oplevet en cyklist kravle under en jernbanebom, der var gået ned, så personen kunne få en bedre tid, selvom det var både ulovligt og farligt.

- Vi håber, at vi kan sende et signal; ved ikke at have et ur, der tikker i målområdet, kan det gøre, at man kigger sig omkring og ikke laver nogle hasarderede ting, siger Sonni Steffensen.

Derudover ønsker han, at cyklisterne vil tage mere hensyn til de andre deltagere.

- Vi har oplevet, at folk styrter, og så cykler folk bare forbi. Det vil vi bare ikke have. Man er nødt til at stoppe og se, om der er sket vedkommende noget.

Sonni Steffensen kan ikke afvise, at de tilmeldte cyklister til ruten selv vil tage tid, men han håber på, at initiativet vil få folk til at tænke mere på sikkerheden.

Får opbakning af cykelunion

Danmarks cykelunion bakker op om tiltaget, fortæller kommunikationschef Morten Anderson.

- Det er klart, at det er med til at højne sikkerheden, når man er med til at fjerne tidtagningen, siger han.

Tiltaget vil også få en anden effekt, mener Morten Anderson.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det vil påvirke, hvilken type rytter, der vil ud til de forskellige cykelløb.

Tidtagning gør ingen forskel

Om der tages tid ved målstregen eller ej vil ikke gøre nogen forskel for sikkerheden, vurderer Glenny Hansen, der er deltager i aftenens motionsløb.

- For mig personligt gør det ingen forskel. Vi har alle cykelcomputere monteret på vores cykler, som tager tid.

Derfor oplever han også, at tidtagningen ikke løser det problem, man gerne vil løse ved cykelløbene.

- Det handler ikke om at køre langsomt, men sikkert. Jeg har deltaget i andre motionsløb uden tidtagning, og der har folk kørt ligeså stærkt. Nogle af deltagerne opfatter det stadig som en konkurrence.

Derimod mener Glenny Hansen, at de farlige situationer opstår, hvis deltagerne i cykelløbet presser sig for hårdt og mister kontrollen.

- Farten er ikke farlig, om man så kører over 40 kilometer i timen. De farlige situationer opstår, når deltagerne presser sig selv for meget og mister kontrollen over situationen, hvilket kan resultere i, at de vælter eller kører i grøften.

Glenny Hansen understreger dog, at cyklisterne i de fleste tilfælde cykler meget pænt til løbene, men at man selvfølgelig altid skal tage hensyn til hinanden.

Sidste år havde Tour de Præstø omkring 365 deltagere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk