Dårlig høst rammer landets frugtavlere: 'Vi sad alle sammen og græd'

Forbrugerne kommer til at lede længe efter danske æbler og pærer til efteråret.

Der er ikke mange æbler at finde på frugttræerne ved KysØko. (Foto: Asger Lindgård © (c) privatfoto)

Der er ikke mange æbler at skue på grenene ved frugtplantagen KysØko, der ligger ved Næstved.

Nattefrost i maj har nemlig haft store konsekvenser for den økologiske æbleplantage med 8.000 frugttræer, som nu mister en stor del af sin æblehøst denne sommer.

- Det er en rimelig stor katastrofe. Jeg mister omkring 80 procent af mine æbler, hvilket svarer til en omsætning på 300.000 kroner. Det gør ondt på tegnepungen, siger økologisk æbleavler Anders Lindgård fra KysØko.

Frostskaderne kan især ses hos æblesorterne Holstener Cox og Rød Aroma.

- Derimod kan man ikke se nogen skader ved sorten Santanaæbler, siger Anders Lindgård.

Hvordan de forskellige æblesorter rammes af nattefrost afhænger af, hvornår frugttræerne blomstrer, fortæller æbleavleren.

- Nogle frugter blomstrer tidligere end andre, og så er frugten allerede sat. Andre blomstrer senere, og så har de ikke taget skade, siger Anders Lindgård.

Flere frugter er ramt

Det er ikke bare æblerne, der er mærket af den dårlige høst. Kirsebærrerne er også hårdt ramt.

- Vi havde 50 kilo kirsebær i år, og vi plejer at have 200 kilo. Det er rigtig dårligt. Jeg har også en genbo, der er solbæravler, som har 50 hektar med solbær. Han plejer at høste omkring 104 tons, og han får måske 10 tons i år, siger han.

Anders Lindgård har mødtes med flere frugtavlere, der står i samme situation.

- Vi sad alle sammen og græd. Der var ikke nogen, der så glade ud, siger han og beskriver frugthøsten som et lotteri, hvor man nogle gange får en negativ gevinst.

Normalt hænger æblerne i hobetal på grenene ved frugtplantagen. Nu er der næsten ingen. (Foto: Asger Lindgård © PRIVATFOTO)

I Æble og Pære-gruppen, der hører under Gartnerirådgivningen, vurderer formand Jan Jager, at der på landsplan vil blive høstet over en tredjedel mindre æbler og pærer end sædvanligt.

- I år forventer vi en reduktion i høsten på 35 procent, når det gælder æbler, og 40 procent, når det gælder pærer. Vi hører, at det er stort set alle i hele landet, der er ramt, siger han og fortæller, at det bliver sværere for forbrugerne at finde dansk frugt i supermarkederne.

- Forbrugeren vil også opleve en lille prisstigning på frugten, men den vil langt fra dække den indtægt, som frugtavleren har mistet.

Afhænger af sort og beliggenhed

Det er meget forskelligt, hvordan høsten af årets frugter kan blive påvirket, vurderer Jan Jager.

- I år har det været beliggenheden og æblesorten, der har været afgørende for høsten, men det kan variere fra år til år, siger han.

En af de frugtplantager, der er gået fri af den frugtdræbende nattefrost, er Fejø Frugt, fordi den har en heldig beliggenhed.

- Vores høst ser rigtig god ud. Vi har stort set fuld høst i æbler, pærer og blommer, siger ejeren af Fejø Frugt, Laust Spandet Jensen.

Sidste år var frugtplantagen spækket med forskellige æblesorter. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

- Fastlandet har været hårdt ramt af nattefrost, men vi har på grund af vores ø-klima undgået frost om natten. Så det er simpelthen vores beliggenhed, der redder os.

Ifølge Jan Jager er den dårlige høst dog ikke et tegn på, at frugtavlerne kan læne sig tilbage i havestolen og droppe arbejdet resten af sommeren.

- Man er nødt til at passe driften og holde træerne sunde. Ellers vil det ramme næste års høst, siger han.

I stedet vurderer han, at der venter en positiv høst næste år.

- Vi forventer, at det bliver en god høst i 2020. Nu har træerne en mulighed for at bruge energi på at lave knopper, så der kan komme en stor blomstring til foråret, lyder det fra Jan Jager.

Facebook
Twitter