Dårligt ry får læger til at droppe Slagelse Sygehus

Det kan få konsekvenser for patienterne i Region Sjælland, at unge læger fravælger at tage deres kliniske basisuddannelse på sygehuset.

Annika Søndergaard har arbejdet på akutmodtagelsen på Slagelse Sygehus siden november. Hun mener, at yngre læger glemmer at fortælle deres positive oplevelser på sygehuset. (Foto: Casper Greve © (C) DR Sjælland)

Rettelse d. 13-08-2019: I artiklen har DR ved en fejl kaldt de unge læger for lægestuderende. Dette er ikke korrekt, da de unge læger har færdiggjort deres kandidat på universitetet.

Når tiden på skolebænken er overstået for de

medicinstuderende
, der læser på landets universiteter, er det tid til at prøve kræfterne af i praksis.

Derfor skal de unge læger fortsætte på en klinisk basisuddannelse, KBU, hvor de i seks måneder arbejder på en akutafdeling på et sygehus og derefter fortsætter seks måneder på sygehuset eller skifter til en lægepraksis.

Men på grund af et dårligt ry blandt de unge læger om manglende støtte fra kollegaerne og travlhed på stuegangene, bliver Slagelse Sygehus’ akutafdeling ofte det sidste valg hos de unge læger, når det gælder den kliniske basisuddannelse.

Det fortæller Cæcilie Trier Sønderskov, der er uddannelsesformand i foreningen Yngre Læger.

- Hvis et sted har fået ry for at have dårlige arbejdsvilkår eller uddannelsesforhold, så bliver afdelingen valgt fra af de yngre læger. Slagelse Sygehus har lige nu et dårligt ry på begge parametre, fortæller hun.

Normalt oplever Nykøbing Falster Sygehus at være sidstevalget hos de unge læger, da afdelingen ligger langt væk fra studiebyerne, men i de seneste tre KBU-runder har de nyuddannede læger foretrukket at tage deres uddannelsesophold på Falster frem for Slagelse Sygehus.

- Arbejds- og uddannelsesforholdene fylder mere end den geografiske forskel, der ellers bestemmer, hvor folk søger hen, når unge læger skal vælge et sted at tage deres kliniske basisuddannelse, understreger Cæcilie Trier Sønderskov.

Fravalg kan få konsekvenser for patienterne

Det dårlige ry kan have en negativ

effekt
for patienterne i Region Sjælland, siger Ulrik Hesislev, der er formand for PLO Sjælland.

For hvis de unge læger fravælger Slagelse Sygehus, kan det mærkes på sygehusene, hvor de læger, patienterne møder, vil have væsentligt mere travlt, og der kan være lange ventetider på at komme til lægerne, siger han.

Ulrik Hesislev understreger, at det derfor er vigtigt, at

regionen
gør sig attraktiv over for de unge læger og rekrutterer den gruppe, som
regionen
i høj grad mangler.

På Slagelse Sygehus er den nytiltrådte sygehusdirektør Niels Reichstein Larsen også ærgerlig over det dårlige ry, som han ønsker at forbedre.

En af ændringerne er blandt andet, at medarbejderne på sygehuset sætter sig ned og taler med de unge læger efter de første seks uger af det 12 måneder lange KBU-forløb.

Det skal sikre, at lægerne føler sig godt tilpas og får den basisuddannelse, de har krav på.

Den nytiltrådte sygehusdirektør på Slagelse Sygehus, Niels Reichstein Larsen, ønsker at ændre det negative ry på sygehuset, så flere læger med et lavere nummer vælger at tage deres KBU-uddannelse i Slagelse. (Foto: Jakob Gandløse Jensen © Region Sjælland)

For det er vigtigt, at de unge læger føler sig trygge, så det dårlige ry om Slagelse Sygehus kan ændre sig, siger Niels Reichstein Larsen.

- De unge går ud og er ambassadører for os. Hvis de går herfra med en god oplevelse, så spreder det sig. Så vil historien gå om, at det er et godt sted at være her, siger han.

’Unge glemmer at fortælle den gode historie’

Annika Søndergaard er i gang med sin kliniske basisuddannelse på Slagelse Sygehus.

Hun trak nummeret 674 ud af små 700 numre, da der skulle trækkes lod om, hvor hun skulle tage sit KBU-forløb i landet.

Annika Søndergaard vidste godt, at paletten af afdelinger til hendes kliniske uddannelse ikke ville være stor, da hun havde trukket et højt nummer.

Derfor faldt valget på Slagelse Sygehus’ akutmodtagelse, siger Anikka Søndergaard, som har arbejdet på afdelingen siden november sidste år.

For et par år tilbage klagede unge læger under KBU-forløbet på Slagelse Sygehus over, at der ikke var tilstrækkelige faglige tilbagemeldinger fra kollegaerne, og de lægestuderende stod for meget alene om natten.

- Det er almen viden for yngre læger, at Slagelse Sygehus havde et rigtigt dårligt ry. Jeg kendte nogen, der havde været i akutmodtagelsen, som havde meget blandede holdninger til afdelingen, siger Annika Søndergaard, der beskriver sin tid på afdelingen som ’travl, men lærerig’.

Dog understreger Annika Søndergaard, at det er de unge læger selv, der skal på banen, hvis Slagelse Sygehus’ ry skal forbedres.

- Hvis man har haft en dårlig oplevelse, så er man rigtig god til at dele den dårlige oplevelse. Men hvis man har haft en god oplevelse, så er det ikke altid, at man deler den. De positive oplevelser skal siges videre, ellers kommer de ikke ud.

Udover Slagelse Sygehus blev Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og Sygehus Sønderjylland i

Aabenraa
sidstevalget hos de unge læger i den seneste lodtrækningsrunde til KBU-uddannelserne.

Facebook
Twitter