Daniel, Morten og Malthe taler om følelser for åben mikrofon: 'Det er vores køn ikke mega gode til'

Ny podcast om mænd og følelser har fået over 100.000 downloads.

Du sidder med dine venner og hygger. I drikker måske en øl, ser fodbold eller spiller brætspil.

I får talt sammen, men så alligevel ikke.

For du nævner ikke, at du i weekenden blev ghostet af din Tinder-date, eller at du ikke føler, dine skuldre er brede nok, når du står foran spejlet. Måske skammer du dig, vil ikke ødelægge den gode stemning eller føler det er for tabubelagt. Derfor taler du ikke om det.

Men det gør Malthe Zimakoff, Morten Svane og Daniel Jensen.

0:00

For åben mikrofon taler de om usikkerheden ved ikke at tro på eget udseende, hvordan manglende erektion er et tabubelagt emne, og om hvordan de fleste har oplevet at blive ghostet på en Tinder-date.

Og så taler de om, hvordan de har det inden i. Om følelser.

Ifølge de tre venner er det nemlig på tide, at mænd får et sprog til at sætte ord på deres følelser. Det er missionen for Morten Svane, Malthe Zimakoff og Daniel Jensen, der tilsammen udgør podcasttrioen ’Nu snakker vi om det’.

- Vi synes ikke altid, at vores eget køn er mega gode til at snakke om, hvordan de reelt har det, siger Daniel Jensen.

Er der noget, mænd er gode til, så er det at sidde alene med deres problemer og ikke fortælle om dem til andre, understreger Morten Svane.

Podcast skal give sproget til at tale om følelser

Lad os tage et skridt tilbage til februar, før corona lukkede Danmark ned, og før de tre fyre tændte mikrofonen til deres første podcastsamarbejde.

Vi skal tilbage til en dag på et kontor i København, som de tre venner deler til daglig som selvstændige fotografer og videografer.

- Jeg fik kendskab til podcasten ’Fries Before Guys’ af en af mine veninder, og jeg jokede med, at vi skulle lave den mandlige version af den. Joken og idéen hang så ved, fortæller Daniel Jensen.

På det tidspunkt havde de tre mænd ikke rigtig set eller hørt mænd tale højt om tabubelagte emner i det offentlige rum. Det undrede dem.

- Vi er næppe de eneste, der har de problemstillinger og spørgsmål. Det her er universelt for mange. Alle har eksempelvis oplevet en dårlig date, siger Morten Svane.

Han fandt sit podcastudstyr frem, og så gik de tre venner i gang med at snakke. Siden har ’Nu snakker vi om det’ udgivet 22 episoder med i alt 100.000 downloads.

- Vi er vokset op med, at hvis du snakker om følelser, er det et svaghedstegn. Jeg kan ikke selv finde ud af at græde, og jeg tror, at det er på grund af, at jeg har undertrykt det i rigtig mange år. Vi er simpelthen ikke trænet til det. Vi er ikke blevet belønnet for det, siger Malthe Zimakoff.

- Det er svært, for hvordan skal man sige noget, når man ikke har et sprog for det? spørger Morten Svane.

De kender alle den kultur, der dominerer forestillingen om at være en rigtig mand.

Morten Svanes farfars motto lød: Tavshed er guld, og han oplevede engang at blive slået af en kammerat, fordi personen simpelthen ikke kunne udtrykke sine følelser med ord.

- Man skal være hård, og man skal være udholdende. Der er noget hypermaskulint i at kunne tage mange tæsk og fortsætte. Det gælder også emotionelt, siger Morten Svane.

Fra barnsben lærer mænd, at de ikke skal græde - ellers bliver de kaldt for nedsættende skældsord. Det er der, det går galt, mener podcastmagerne.

- Det er nogle værdier, som sidder lidt fast i samfundet. Vi prøver at bryde med idéen om, at mænd ikke kan tale om følelser, siger Daniel Jensen.

Snak gør det mindre skræmmende

Det er vigtigt at kunne sætte ord på, hvordan man har det som mand.

Derfor håber Daniel, Morten og Malthe, at podcasten bliver et værktøj for unge mænd og kvinder til at kunne tale om de emner, som kan være svære at bringe op.

- Snakker vi om det, bliver det meget mindre skræmmende. Lige så snart du siger det højt, opdager du, at du ikke er alene. Vi har alle sådan nogle følelser, siger Daniel Jensen.

Trioen modtager også en del beskeder fra både mænd og kvinder på Instagram og Facebook, som takker for, at mændene sætter ord på, hvordan de har det, når emnet falder på penisstørrelser eller usikkerheden omkring at have billeder af ens ekskæreste på Facebook.

- Der er rigtig mange, som går med de tanker. Der er noget meget beroligende ved vide, at der er andre, der går og bokser med de samme problemer, siger Malthe Zimakoff.

Daniel Jensen understreger dog, at de tre værter ikke er eksperter.

- Vi har ikke lyst til at lege kloge på noget. Det handler om, at vi gerne vil snakke om nogle af de ting, som vi selv har oplevet. Vi håber på, at folk kan spejle sig selv i det og vil tænke over det i forhold til deres eget liv, siger han.

Selv kunne podcastens ældste medlem også bruge en gruppe mænd, der talte højt om følelser, da han var i starten af 20'erne.

- Er du sindssyg? Ja! Det kunne have givet mig en fornemmelse af, at jeg ikke sad alene med mine problemer og tanker, siger Morten Svane.

Yngre mænd er bedre til at tale om tingene

At nogle mænd er dårlige til at tale om, hvordan de har det, bekræfter lektor Kenneth Reinicke, der er lektor på Roskilde Universitet.

- Det kan vi se, når vi ser på statistikkerne over, hvem der oftest står bag partnervold eller begår selvmord, fordi de ikke kan håndtere deres følelser, siger han.

Kenneth Reinicke peger dog på, at flere mænd er begyndt at gøre op med den maskuline stereotyp, hvor man skal være hård og ikke tale om, hvordan man har det.

- Det er gået op for mange mænd, at det er en høj pris at betale, hvis man vil efterleve traditionelle maskulinitetsdyder. Derfor vil det falde den yngre generation mere naturligt at tale om følelser, siger han.

Det er netop den yngre generation, der er blevet bedre til at sætte ord på, hvordan de har det, medgiver lektor på Roskilde Universitet Christian Groes.

- Mit indtryk er, at de unge er bedre end de ældre til at tale om tingene, fordi der i dag er færre tabuer. Det ser man også i nogen grad i kulturlivet, i film og musik - eksempelvis så vi i serien Skam, at mænd talte mere om følelser, køn og kønsidentitet, siger han.

Facebook
Twitter