Gå, smag, sov og se. I dag åbner Camønoen. Et net af vandreruter og oplevelser på Møn, som tager dig gennem alt fra Danmarks fødsel, urskov og oldtid til kunsthåndværk, sagn, myter og gastronomi.
Det er Museum Sydøstdanmark, der sammen med folk fra Vordingborg Kommune og lokale ildsjæle har realiseret projektet med midler fra Realdanias kampagne Stedet Tæller.
- Det er virkelig en dejlig følelse. Et langt sejt træk, som nu kulminerer, siger Annette Syska fra Møn Museum, der har været med til at udvikle Camønoen.
Møn Museum fejrer i dag åbningen med en række planlagte vandreture, som kulminerer i en stor fest med flere hundrede mennesker.
Oprindeligt var det tidligere håndboldspiller Marianne Florman, der fik ideen på en af sine mange ture med en veninde i området, hvor hun i dag bor.
- Vi lavede mange ordspil, og jeg tænkte, hvorfor gå til Caminoen, når man kan gå Camønoen? Det lød fedt. Så det var ordet i sig selv, der var den første spæde idé, fortæller hun.
Veninderne gik i gang med at lave optegninger af ruter, folk og muligheder og forhindringer, de mødte på deres vandren. Veninden landede ideen hos Museum Sydøstdanmark, og Møns Museum i Stege er i dag Camønoens velkomstcenter.
- Der kunne Camønoen bo og udfolde sig i et nytænkende samarbejde med museerne. Og kommunen gik 'full time' ind i det, for det er jo en fantastisk idé, siger Marianne Florman.
Går man hele Camønoen, kan man vandre i flere dage. Men der er både korte og lange ruter. Så alle kan være med.
Man kan vandre på stier og veje, på strand eller i skov - og sove i shelter eller på et slot. Og krydre sin tur med et væld af lokale oplevelser. Mulighederne er mange og også beskrevet på camonoen.dk.