Danmarks bedste gåsejæger: 'Fantastisk, når gæssene flyver frem mod lokkerne'

Bjarne Frost har været på gåsejagt stort set hver dag i 14 år og har hjulpet gåseplagede landmænd over hele verden.

Det er endnu mørkt ved mergelgraven på den vidtstrakte mark ved Vinstrup nær Tystrup Sø mellem Næstved og Sorø på Sydsjælland.

Gåsejæger Bjarne Frost og hans makker Michael Hansen er ved at placere "lokkerne" - gåsefigurer i overstørrelse - i to grupper.

De to mænd i camouflagetøj og labradoren Fiffi gør klar til gåsejagt, mens en lille stribe af lys viser sig i horisonten.

Inden dagen gryr, er mændene og hunden i dækning i krattet, og første lyd er en krages hæse skrig.

Men kort efter høres også en enkelt gås, der søger op fra søen for at finde mad i det grønne spisekammer på markerne med vinterafgrøder.

Gåsejæger Bjarne Frost og den lyse labrador Fiffi sidder klar til at få ram på forbiflyvende bramgæs. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)

"Våååååh-vå-vå-vå-vå-vå-vå-våh". Bjarne Frost bruger gåsekaldet flittigt, og inden længe er en flok gæs på vej mod landingsbanen mellem lokkerne.

- Er du klar, Michael, lyder det fra Bjarne Frost, få sekunder før jægerne rejser sig op og skyder mod flokken af grågæs med fire tørre geværknald. To fugle falder mod jorden - dræbt på stedet af haglene.

Tilladelse: Må skyde 50 gæs

Det er ikke kun for sjov, at de to jægere er på gåsejagt og skyder de ellers fredede fugle. Landmanden, der har bedt dem komme, har fået en reguleringstilladelse, fordi de mange gæs skader hans afgrøder. En stadig større del af landbruget plages af de sultne gæs, der vokser i bestand.

50 gæs må skydes her, lyder tilladelsen fra Naturstyrelsen.

Og nu kommer endnu en flok. Denne gang er det bramgæs. Luften bliver tæt af vingeslag og skræppende gæs, der er på udkig efter morgenmad.

- De går for højt. Lad dem vende, siger Bjarne til sin makker.

- Nej, de kommer ikke igen. De så noget, de ikke brød sig om, siger han.

Men næste gåseflok er på vej - og denne gang er gæssene ikke forsigtige nok.

  • En bramgås ligger i vandkanten af søen, efter den er blevet skudt med hagl fra jægerne. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  • Fiffi kommer hurtigt til undsætning for at hente den... (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  • ... labradoren fanger gåsen og trækker den op ad vandet... (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  • ... og med gåsen i gabet, løber han hen over marken... (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  • ... for at aflevere fuglen til Bjarne Frost... (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  • ... som tager imod det nedskudte bytte... (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
  • ... og så er han klar til at hente den næste døde gås på marken. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
1 / 7

De flyver direkte mod mergelgraven, og da de er 15-20 meter væk, løftes våbnene atter mod himlen og fyres af. Bragene giver ekko i landskabet.

Der lyder et bump, når gåsen falder til jorden. En falder ned i sivkanten i mergelgraven og bliver hentet af hunden, som ryster vandet af sig efter at have afleveret fuglen til jægeren.

Og sådan går det slag i slag, indtil klokken er halv ti, og gæssene samles ind. 15 stykker er det blevet til - tre grågæs og 12 bramgæs.

Et fint resultat i betragtning af, at der også var andre gåsejægere i området, siger Bjarne Frost, der mildest talt har prøvet det før.

Verdens bedste gåsejæger?

Gåsejagten er blevet hans liv, og næsten hver eneste dag de seneste 14 år har han været på jagt efter gæs.

Den nu 74-årige jæger er tidligere ejer af en vildthandel og en virksomhed med forarbejdning af alt fra fasaner til vildsvin.

I dag hjælper han ikke mindst gåseplagede landmænd i Sverige med at regulere fuglene. I Sverige er der om muligt endnu flere bramgæs, efter at bestanden i hele Nordeuropa er vokset eksplosivt de seneste ti år, fortæller Bjarne Frost.

(Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)

Han har også hjulpet farmere i Sydafrika med at skræmme gæs væk fra deres ejendomme, og i det hele taget har han været på gåsejagt over det meste af verden og har nærmest nedlagt eksemplarer af stort set alle gåsearter på kloden.

Og gåsejagt er ikke for begyndere. Det kræver stor erfaring, for gæssene er ifølge Bjarne Frost særdeles kløgtige fugle.

Er han så verdens bedste gåsejæger, som rygtet siger?

- Det må andre afgøre. Men jeg er tilfreds med mig selv, siger han med et smil.

Bliver aldrig træt af gåsekød

For Bjarne Frost er det bedste, når jagten lykkes. Når gæssene besvarer jægerens lokkekald og lægger an til landing i græsset med benene fremme.

- Det er fantastisk. Lydene og synet. Og belønningen er, at du må skyde nogle af dem, siger han.

Gåsejagten er blevet en stor del af den 74-årige jægers liv, og næsten hver eneste dag de seneste 14 år har han været på jagt efter gæs. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)

Og hvad skal gæssene bruges til?

- Dem spiser vi. Gåsekød smager skønt, og jeg bliver aldrig træt af det, forsikrer Bjarne Frost.

Selvom han personligt skyder en del gæs hvert år, tror han ikke, det hjælper på bestandenes størrelse, at der bliver reguleret.

- Det er for sent. Selv hvis al jagt blev givet fri, ville bestanden blive ved med at vokse, mener han.

Bjarne Frost kører fra Vinstrup til hjemmet nær Næstved.

Dagen efter tager han til Sverige for endnu en gang at praktisere sin yndlingsbeskæftigelse - ude i naturen med geværet i hånden og hunden ved siden: At lokke gæssene på skudhold og skyde et par stykker.

Bramgæssene fylder morgenhimlen over marken ved Vinstrup nær Tystrup Sø, der ligger mellem Næstved og Sorø på Sydsjælland. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)
Facebook
Twitter