Danmarks el-net er blandt de mest stabile i verden

Beregninger viser, at vi er sikre på strøm både derhjemme og på arbejde i 99,997 procent af døgnets timer.

Energiselskaberne i Danmark bruger hvert år to-tre milliarder kroner på at vedligeholde og forbedre vores el-net, der er blandt de mest stabile i verden. (Foto: Morten Bergholt © DR)

Energiselskaberne i Danmark bruger hvert år to-tre milliarder kroner på at vedligeholde og forbedre vores el-net, der er blandt de mest stabile i verden.

Og det virker. Beregninger viser, at vi er sikre på strøm både derhjemme og på arbejde i 99,997 procent af døgnets timer.

Det fortæller Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi, som er en interesseorganisation for energiselskaberne i Danmark.

Forsyningssikkerhed medvirkende til Apples valg af Viborg

Og netop den utrolig høje sikkerhed for strøm i alle døgnets 24 timer var medvirkende til, at Apple har besluttet at bygge et datacenter til flere milliarder kroner ved Viborg, siger Anders Stouge:

- Det er fordi, de kan stole på, at strømmen hele tiden er der til al den opdatering af data, som vi alle sammen er med til at lægge ud på nettet, siger Anders Stouge.

Han forventer, at beløbet på to-tre milliarder kroner i vedligeholdelse og udbygning af el-nettet i hele Danmark kan stige de kommende år, fordi energiselskaberne skal sikre sig mod skypumper, storme og oversvømmelser.

Elselskab løfter transformatorstationer væk fra vandet

I energiselskaberne kalder man det 'sunami-sikring', fortæller afdelingschef i energiselskabet SEAS-NVE, Henrik Wej Petersen.

- Sidste år 'sunami-sikrede' vi 125 kabelskabe, som vi hævede for at sikre, at der ikke kom vand i skabene og el-afbrydelser hos kunderne, siger han.

I år er SEAS-NVE gået i gang med at løfte nogle transformerstationer, som der er risiko for at vandet kan nå næste gang, der er skybrud eller storme i Danmark.

Forsker: Klimasikring kan kun gå for langsomt

Og vandet kommer, siger seniorforsker i landskabsarkitektur og planlægning på Københavns Universitet Dorthe Hedensted Lund.

- Det kan kun gå for langsomt med at klimasikre byer, veje og broer ude i kommunerne, siger seniorforskeren, der netop peger på områder som sikring af elektriciteten som noget af det vigtigste.

- Det gælder ikke kun el-skabe, men også den infrastruktur, vi har i vores bygninger. Serverrum og lignende, der er placeret i kælderrum, hvor det er truet. Og det er da kun fornuftigt at få det op i nogle højere luftlag, hvor det ikke vil blive oversvømmet, siger Dorthe Hedensted Lund.

Facebook
Twitter