Danmarks Naturfredningsforening: Kattegatforbindelse kan ikke undgå at gå ud over naturen

Det vil gå ud over det specielle plante- og dyreliv på Røsnæs og Samsø, hvis der skal være en fast broforbindelse mellem Jylland og Sjælland.

(Foto: Mikkel Fønsskov © DR)

En fast broforbindelse over Kattegat med dertilhørende motorveje kan ikke undgå at få konsekvenser for miljøet på Samsø eller for det særlige naturliv på Røsnæs, hvor broen skal være landfast med Sjælland.

- Skal en motorvej ind den vej, så vil stort set hele Røsnæs blive berørt af det.

Sådan lyder kommentaren fra Danmarks Naturfredningsforenings præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

Halvøens placering ud til storebælt gør, at den har et helt specielt klima. Der falder mindre nedbør end i resten af landet, og sammen med de høje skrænter og det bakkede landskab giver det liv til specielle planter, svampe og insekter.

- Og lige så snart man asfalterer det, så vil det jo forsvinde, siger hun.

For en ø som Samsø vil det have store konsekvenser, hvis den skal agere mellemstop for en bro mellem Jylland og Sjælland:

- Det kommer jo fuldstændig an på, hvordan man skærer Samsø over. På Samsø er der også store naturværdier. Men der har vi stadig til gode at se, hvordan linjeføringen skal se ud, siger hun.

"Vi kan undgå den store miljøkatastrofe"

Den specielle natur på Røsnæs bringer hvert år omkring 180.000 besøgende til området. Derfor er Troels Birk Kristoffersen, formand for Røsnæs Udvikling & Beboerforening, også kritisk over for projektet.

- Jeg tror ikke på, der er nogen seriøse politikere, som vil være med til at spolere den skønne natur her på Røsnæs. Det tror jeg ikke på, siger han.

Alligevel er Troels Birk Kristoffersen klar til at byde jyderne velkommen til et af landets 252 såkaldte Natura 2000-områder.

- Så må man finde ud af, hvordan linjeføringen skal være, så det ikke spolerer Røsnæs, siger han.

Og det er muligt at tage store hensyn til miljøet, når man laver store broprojekter, forklarer Ella Maria Bisschop-Larsen fra Danmark Naturfredningsforening.

- Det kunne vi jo se med storebæltsforbindelsen. Der har vi set, at hvis man gør sig umage, så kan man undgå den store miljøkatastrofe, siger hun.

FacebookTwitter