Danmarks smukkeste almenbolig ligger i Nakskov

Bebyggelsen Ole Kirks Allé i Nakskov er kåret af danskerne som landets smukkeste almenbolig.

Ole Kirks Allé i Nakskov er kåret som Danmarks smukkeste almenbolig.

Danmarks smukkeste almenbolig ligger i Nakskov. Det er bebyggelsen Ole Kirks Allé, der mandag bliver kåret som vinder i den landsdækkende konkurrence, der er udskrevet af Bygningskultur Danmark.

Ole Kirks Allé var for få år siden truet af nedrivning, men blev i stedet istandsat med respekt for den oprindelige arkitektur. I dag er der lange ventelister for at komme til at bo der.

- Byggeriet rummer en håndværksmæssig skønhed og detaljerigdom, som sjældent ses i moderne byggeri, siger Johan Hage, projektleder i Bygningskultur Danmark om udnævnelsen.

Dansk arkitekturs guldalder lå i 40érne og 50érne

Boligområdet vinder foran Juulsbjergparken i Vejle der kom ind på andenpladsen og Søndergård Park i Bagsværd på tredjepladsen.

- Flere af konkurrencens andre kandidater er ligesom Ole Kirks Allé bygget i 1940'erne og 1950'erne. På trods af knaphed på både penge og ressourcer i byggeriet, regnes perioden for at være en af dansk arkitekturs guldaldre, siger Johan Hage, som er projektleder i Bygningskultur Danmark.

Bebyggelsen på Ole Kirks Allé i Nakskov er opført i 1944 og tegnet af arkitekt Adolph E. Hansen Ørnsholt. Han var en lokal arkitekt og oprindeligt murersvend. Boligerne er inspireret af de engelske havebyer, hvor hver familie havde sin egen bolig og have, men i tæt sammenhæng med andre.

Der er ikke bare elendighed i Nakskov

Formanden for bebyggelsen Kurt Rasmussen er stolt af at bo i et område, der har fået titlen Danmarks smukkeste almenbolig.

- Det viser jo, at der ikke bare er elendighed på Lolland og specielt i Nakskov. Der findes stadig fantastiske steder hernede, siger Kurt Rasmussen.

14 boligområder fordelt over hele landet har været nomineret af en gruppe af arkitekter og repræsentanter fra den almene boligsektor. Hele Danmarks befolkning har efterfølgende kunnet stemme på kandidaterne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter