Dansk biavl summer på sidste vers

Lave honningpriser på især økologisk honning og dårlig økonomi har tvunget erhvervet i knæ i Danmark. Konkurrencen kommer fra udlandet, der har lempeligere regler.

Det er et problem, at udenlandske biavlere kan får det røde Ø-mærke på honningen, blot fordi der ikke er sprøjtet i en kvadratmeters afstand omkring bistadet, mener danske biavlere, der kræver ens og præcise EU-regler. (Foto: Annette Jespersen)

Dansk biavl summer på sidste vers, og manglen på flyvefærdige bier får nu landmænd på Lolland og Falster til at hente tyske biavlere til landsdelen for at få bestøvet deres kløvermarker.

Siden 2009 er der forsvundet 20.000 danske bifamilier, og der er nu kun 150.000 bifamilier tilbage herhjemme.

Og det skyldes primært konkurrencen fra udlandet, siger Kurt Holbæk fra Honningagergaard i Tureby, der er en af Sjællands største erhvervsbiavlere med en årlig produktion på 20 ton honning.

Reglerne tolkes vidt forskelligt

- Vi får for lidt for vores honning, og sådan har det været i flere år, siger Kurt Holbæk.

Og især er EU-reglerne, som gælder for det økologiske bihold og honning det store problem, lyder det fra biavleren. 

- Vi kan ikke lave økologisk honning på grund af de afstandsregler, som Danmark har vedtaget, siger Kurt Holbæk.

Ø-mærket honning fra en kvadratmeter

Reglerne for økologisk bihold er de samme i hele EU, men tolkes forskelligt fra land til land.

- Det betyder for eksempel, at nogle biavlere i Tyskland kan kalde deres honning økologisk, bare der ikke er sprøjtet på den kvadratmeter, bistadet står på. I Danmark har vi en grænse på tre kilometer rundt omkring bistadet, så det er stort set umuligt at lave økologisk honning i Danmark, vurderer Kurt Holbæk, der efterlyser præcise og ens regler for alle EU-lande.

Selv er han indehaver af 400 bifamilier og har søgt om dispensation fra tre kilometers reglen, dog uden at få det.

Antallet af hobbyavlere eksploderer

Ifølge Nordeuropas største honningcentral, Jacobsen A/S, er salget af dansk honning faldet med 20 procent fra 2012-2013.

Til gengæld er det blevet populært at holde bier i baghaven. Antallet af hobby-biavlere er steget med 1500 indenfor de sidste to-tre år. Og også det kan være medvirkende til den faldende omsætning blandt erhvervsbiavlerne, erkender Kurt Holbæk.

 

 

Facebook
Twitter