Dansk familie var fanget på synkende turistbåd: Nu advarer de andre

En hyggelig familietur i Kroatien udviklede sig til et sandt mareridt for familien Kauffmann Lund.

8-årige Jeppe Kauffmann Lund fra Nykøbing Falster var bange for at miste sin familie i kæntringsulykke i Kroatien. (© (c) privatfoto)

Det var ikke første gang, Thomas Kauffmann Lund fra Nykøbing Falster havde sejlet i en turistbåd med sin familie. Derfor lød det også oplagt at se den lille havneby i Kroatien, Trogir, fra vandet, da familien i sidste uge var på ferie.

Bådturen var købt på et af de mange turistbådscentre, der lå som perler på en snor ved havnebyen.

Familien valgte at sejle med en lille turistbåd, hvor styrehuset var bygget forrest i båden, mens der var placeret borde til passagerne i den bagerste del.

Den danske familie, som består af fire voksne og syv børn, havde fået stillet et egetræsbord med to bænke til rådighed ombord, hvor de var i selskab med 15 andre turister og to besætningsmedlemmer.

Båd blev til et badekar

Turen på de syv timer forløb fint for familien, men pludselig lød der et brag, da båden skulle forlade den sidste destination.

- Vi tænker, at det var motoren, der slog over i bakgear, fortæller 42-årige Thomas Kauffmann Lund, der oplevede egetræsbordet løfte sig fra dækket i et stort hop.

Båden befandt sig nu en kilometer væk fra kysten, og pludselig udbryder Thomas Kauffmann Lunds nevøer og ene datter, at de har fået våde fødder.

Båden før ulykken. (© (c) privatfoto)

- Børnene råber til mig, at der kommer vand ind i båden, og jeg kunne se, at det gik hurtigt, siger han og beskriver båden som et badekar, der hurtigt blev fyldt op.

Han fik råbt til kaptajnen, at han skulle stoppe båden.

Derfra gik tingene hurtigt. Inden for få minutter havde alle passagerer på den bagerste del af båden fødderne i vand. Kaptajnen råbte, at passagererne skulle op at stå i den forreste del af båden.

- Der begynder en form for panik. Der er mange små børn med, og der var flere børn end voksne ombord, siger Thomas Kauffmann Lund, der havde placeret sig i midten af båden med sin nevø, kone og parrets tvillinger.

Kaptajn sagde nej til hjælp

Familien gik langsomt i panik, og de kunne se ude i horisonten, at der lå to store yachter, som de begyndte at signalere til.

Børnene forrest i båden begyndte at skrige, og familien beskriver hændelsen som en meget voldsom oplevelse. På det tidspunkt stod bådens bagbord i 30 centimeter vand.

En af yachterne opdagede, at der var noget galt, og sejlede i en u-vending mod turistbåden, mens de kastede et reb til de nødstedte turister.

Kort tid efter familierne på turistbåden var reddet, gik turistbåden til bunds. (© (c) privatfoto)

Rebet blev grebet af kaptajnen, der på kroatisk råbte og skældte ud på personerne på yachten, mens han vredt kastede rebet tilbage. I vreden væltede han flere af passagererne på båden, mens han forsikrede, at han havde styr på situationen.

Thomas Kauffmann Lunds kone, Lisa, prøvede at spørge besætningen på båden, om der ikke var nogle redningsveste ombord. Hun fik stukket fire redningsveste i hånden til de 28 mennesker, mens kaptajnen trak på skuldrene og sagde, at han ikke vidste, hvordan de skulle bruges, fortæller familien.

Søn: ’Jeg troede aldrig, jeg skulle se min familie igen’

Her begyndte den danske familie at blive meget oprørt, men kaptajnerne fra de andre både tog sagen i egen hånd og sendte en gummibåd ud til den kæntrende båd.

- Gudhjælpemig begynder kaptajnen at stige ombord på gummibåden som den første, men bliver gennet væk med ordene ’children first’, lyder det chokeret fra Thomas Kauffmann Lund.

Det første barn, der blev sejlet væk fra bådulykken, var familiens ældste søn, Nicolai.

- Blikket i hans øjne glemmer jeg aldrig, siger Thomas Kauffmann Lund.

Før ulykken var familien gladeligt samlet omkring egetræsbordet på båden. (© (c) privatfoto)

Derfra gik det virkelig stærkt, og flere familier blev hjulpet af andre både, mens den lille turistbåd sank mere og mere ned i vandet.

- Jeg var den sidste, der blev taget med på bådene udover kaptajnen og styrmanden, lyder det fra Thomas Kauffmann Lund.

Båden sank til bunds, blot få minutter efter Thomas Kauffmann Lund blev genforenet med sin familie på en af yachterne.

Familiens fire børn og tre fætre blev meget påvirkede af den dramatiske oplevelse.

- Jeg havde det ikke særligt godt. Jeg tænkte på, at jeg aldrig nogensinde ville se min familie igen. Det gjorde ret ondt i maven, fortæller familiens yngste søn, 8-årige Jeppe Kauffmann Lund.

20 minutter tidligere var båden 5-6 kilometer væk fra land i et område, der minder om åbent hav, og på det tidspunkt var der ingen både i nærheden.

- Hvis vi var længere ude på havet, var vi ikke blevet reddet, lyder det påvirket fra sønnen.

Råder andre til at have fokus på sikkerhed

- Vi havde ingen betænkeligheder, da vi købte turen. Det var en smule naivt af os ikke at tjekke sikkerheden ombord, men jeg går heller ikke rundt og tjekker redningsvestene ombord på Scandlines-færgen, når jeg skal med den, siger Thomas Kauffmann Lund.

Men efter den kæntrede bådtur i Kroatien opfordrer han nu andre til at være opmærksomme på sikkerheden, når de vælger en tur med en turistbåd i udlandet.

- Vælg et større selskab, hvor man kan stille spørgsmål til sikkerheden, og hvor man kan se, at de er professionelle, understreger han.

Thomas Kauffmann Lund har efter episoden meldt kaptajnen til politiet for den manglende sikkerhed.

Facebook
Twitter