Dansk Folkehjælp: Rekordmange får julehjælp i år

Dansk Folkehjælp har netop åbnet for ansøgninger til at få julehjælp.

Dansk Folkehjælp forventer, at rekordmange vil søge om - og få julehjælp i år. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nordjylland)

Dansk Folkehjælp gennemfører for 9. år i træk i samarbejde med Ekstra Bladet en landsdækkende julehjælpsindsamling.

Alle indsamlede midler går ubeskåret til julehjælp til enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år.

Og efterspørgslen efter julehjælp er nærmest eksploderet: I 2007 fik man 550 henvendelser, mens der sidste år var 13.000, der henvendte sig for at få julehjælp. Hos Dansk Folkehjælp forudser man, at endnu flere henvender sig i år.

- Dansk Folkehjælp har, siden vi startede julehjælpen, oplevet en årlig stigning i antallet af henvendelser om julehjælp på mellem 10-20 procent, fortæller generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem.

Og den stigning skyldes, at der simpelthen bliver flere og flere fattige i Danmark, mener man hos Dansk Folkehjælp.

- I Danmark har vi målt på fattigdoms-udviklingen siden år 2000, og næsten hvert eneste år er der sket en stigning i antallet af fattige, fortæller han og peger samtidig også på, at stigningen i ansøgere også skyldes, at flere sandsynligvis er blevet bevidste om muligheden for julehjælp.

Sidste år modtog mere end 5000 familier julehjælp, og det er målet for Dansk Folkehjælp at uddele julehjælp til endnu flere i år.

100 kroner er en udfordring

På Familiecenter Toftegård på Lolland har man også en klar fornemmelse af, at der bliver flere og flere fattige i landet.

- Hos os ser vi nu, at familier, der tidligere måske har købt tøj i genbrugsbutikker i dag kan synes, at selv 100 kroner til en vinterjakke er en udfordring. Der er kommet flere fattige familier og jo flere reformer og nedskæringer, der laves, jo flere familier får vi ind. Vi er ude på en glidebane, som jeg ser det, siger Diana Leicht Christensen, der er socialpædagog og forstander for Familiecenter Toftegård.

- Min oplevelse er, at der er flere og flere, der får sværere ved at få pengene til at slå til. Der er flere fattige familier i dag, og man kunne eksempelvis begynde at kigge på reformer med mere medmenneskelige øjne. Det kunne være meget sympatisk. Hvis ikke, man gør det, så er der ikke lys for enden af tunnelen, siger hun.

Ansøgere skal godkendes

For at sikre, at julehjælpen tilfalder de rette børnefamilier, skal alle ansøgninger godkendes af ansøgers egen kommune.

På den måde sikrer Dansk Folkehjælp, at julehjælpen går til de børn, der har det største behov. Man kan fra 1. november til og med 1. december ansøge om julehjælp, og ansøgningsskemaet finder man på Dansk Folkehjælps hjemmeside her.

Julehjælpen består af: En kolonialvarekurv til en værdi af 500 kroner, et gavekort til Fætter BR på 500 kroner samt et gavekort til SportsMaster på 500 kroner.