Dansk ø går sammen om at udrydde plastikposer

De handlende i Stege på Møn erstatter plastikposer med biologisk nedbrydelige majsposer.

Camilla Bøggild fra House of Møn viser den nye majspose frem. På posen står der, at den ikke er lavet af plastik. (Foto: © House of Møn, House of Møn)

Plastikforurening af verdenshavene er et stigende problem. Det gør de nu noget ved på Møn, hvor lokale handlende i Stege skifter plastikposerne ud med poser, der er lavet af naturmaterialer, og som er biologisk nedbrydelige.

Superbrugsen Lendemarke og 11 andre handlende er gået med i projektet, med udlevering af foreløbig 25.000 nye poser, der er fremstillet af majs.

- Majsposerne er hundrede procent biologisk nedbrydelige og er forsynet med "Plastik Nej Tak", siger Elly Nielsen, formand for Møn Handelsstandsforening.

Møn og de omkringliggende øer, Bogø, Farø og Nyord, blev i juni af Unesco udnævnt til Danmarks første biosfæreområde, og derfor er de handelsdrivende gået sammen om at beskytte naturen ved at sige farvel til plastikposen og goddag til majsposen.

- Vi vil gerne gå forrest og på den her måde, kan vi som handelsdrivende gøre opmærksomme på, at Møn er et enestående naturområde, som vi allesammen skal passe på, siger Elly Nielsen.

Et direktiv, som Europaparlamentet vedtog sidste år, forpligtiger alle lande til at være nået ned på et forbrug per indbygger på 40 plastikposer om året inden 2025. Plastik udgør 70 procent af affaldsforureningen i flere af de europæiske have.

Det er ikke kun Møn, der siger farvel til plastik. Discountkæden Lidl meddelte i sommer, at kædens danske butikker afskaffer plastikposer i løbet af 2018.

Fakta om plastik i de europæiske have:

  • Europas indbyggere bruger cirka 100 milliarder plastikposer om året.

  • Danmarks forbrug af plastikposer ligger under 80 plastikposer per indbygger om året.

  • I 2010 endte mere end otte milliarder plastikposer i naturen.

  • Plastik udgør 70 procent af affaldsforureningen i flere af de europæiske have.

  • Små plastikposer, der blev udleveret i supermarkeder, blev 1. juli i år forbudt i Frankrig. Kilde: grønforskel.dk