Dansk øko-sukker rammer handlen om få år

Interessen for at producere økologiske sukkerroer stiger. Allerede i år bliver de første økologiske sukkerroer høstet.

Roerne på Lolland og Falster er indtil nu kun blevet dyrket på konventionel vis. Nu kaster flere roeavlere sig ud i at avle økologiske roer - blandt andet fordi prisen er god. (Arkivfoto) (Foto: © Jørgen Land Truelsen [truelsen@newmail.dk], DR BRUGERBILLEDER)

Snart kan du købe den første danske pose økologisk sukker nogensinde.

Interessen for at producere økologiske sukkerroer er nemlig voksende.

- Så sent som i dag har vi fået yderligere hektar tilmeldt til den økologiske dyrkning, så det går bare fremad, siger Bo Secher, chefkonsulent i Nordic Sugar.

Landboforeningen Gefion har holdt informationsmøder for sukkerroeavlerne på Lolland og Falster, og det har efterfølgende fået mange til at vælge at lægge om til økologi.

- Normalt anbefaler vi en omlægning i løbet af sommeren, men der er rigtigt mange der vil i gang hurtigst muligt med økologiske sukkerroer, og så skal de starte omlægning her i foråret, så de i 2019 kan levere økologiske sukkerroer, siger Steffen Blume, der er økologikonsulent i Gefion,

Men det er ikke kun informationsmøder, der har lokket roeavlerne til at forsøge sig med økologi.

Tanken om at lægge om har de haft i nogle måneder på Krenkerup Gods på Lolland, og da Nordic Sugar i januar tilbød at dyrke roer på godset, sagde de ja.

Den 1. april lægger godset 210, ud af i alt cirka 1.800, hektar landbrugsjord om til økologi med blandt andet sukkerroer. For Nordic Sugar betaler næsten det dobbelte for økologiske sukkerroer som for konventionelt dyrkede.

- Der er ingen tvivl om, at det tilbud de kom med nu, hvor vi de første to år får dobbelt pris, og når først vi er rigtige økologer er det næsten tredobbelt pris, det er helt afgjort det, der gør, at vi går ind i roedyrkningen igen, siger driftsleder på Krenkerup Gods Søren Jespersen.

Allerede i år bliver de første økologiske sukkerroer høstet, men hvornår de havner i handelen er endnu uvist.

- Måske i 2017, måske i et af de efterfølgende år, siger Bo Secher.

Nordic Sugar vil ikke spå om, hvor meget det danske økologiske sukker kommer til at koste i forhold til det man i dag importerer fra Mellemamerika.