Dansk Sejlunion: Sådan overlever du at falde i vandet

Redningsvest, varmt tøj og undgå at svømme. Sådan lyder rådene fra Dansk Sejlunion, hvis du skulle falde overbord.

Husk redningsvesten, hvis du skal ud at sejle. Den kan redde dit liv. (© Colourbox)

Den 47-årige sejler, der i går blev reddet efter 17 timer i det kolde vand, overlevede, fordi han havde redningsvest på. Det siger sejladschef i Dansk Sejlunion, Steen Wintlev-Jensen.

- Regel nummer et, når man falder over bord, er, at man skal have en redningsvest på, som er i stand til at vende én, sådan at man får luftvejene fri for vand og ligger på ryggen. Dermed får man ikke vand i luftvejene og drukner med det samme, forklarer han.

Færre drukner, men mænd i midten af fyrrerne og opefter fylder mest i statistikken. Det viser TrygFondens Nationale Druknestatistik for 2013. I 2013 druknede 48 personer som følge af en ulykke. Af dem var 35 personer over 44 år.

Kulden dræber flest

- Den næste fare er kulden. Det er faktisk kulden, der slår flest ihjel, når man er faldet i vandet. Derfor skal man have noget tøj på, der beskytter én imod kulden. Det kan godt lyde mærkeligt, at man skal beholde tøjet på, men det skal man altså, fortæller Steen Wintlev-Jensen.

Han anbefaler, at man har sejlertøj på. Det kan nemlig lukke ved ankler, håndled og omkring halsen, så det bliver både vand- og vindtæt.

- Det er vigtigt at få tøjet lukket, så det vand, der er inde i tøjet, bliver der og bliver opvarmet af kroppen. Så er det med til at danne et isolerende lag af varmt vand imod det rigtig kolde vand, der er omkring en, siger han.

Lad være med at svømme mod land

Chancen for at svømme i land, når man ligger ude i havet, er minimal.

- Man får ikke varmen af at svømme, fordi man er i en kold omgivelse. Det vil sige, at du i realiteten bliver nedkølet, og så mister du ret hurtigt evnen til at bruge dine muskler i arme og ben. Det er noget af det første, kroppen naturligt lukker ned for, når den bliver kølet ned, fortæller Steen Wintlev-Jensen.

Derfor skal man kun forsøge at svømme sig i sikkerhed, hvis man kan se land inden for en afstand, man er sikker på, at man kan svømme, fortæller sejladschefen. Derfor er det gode råd at blive, hvor du er:

- Bliv liggende og vent på at blive reddet. Lad være med at svømme, for udover at du mister evnen til at bruge dine muskler, mister du faktisk også hurtigt evnen til at tage nogle beslutninger, som er fornuftige, forklarer han.

Kvinder har bedre chance for at overleve

Havner du i vandet, så er det godt at have trodset skønhedsidealerne. Kroppens fedtlag er nemlig også med til at isolere.

- Så det gør ikke spor, at man har lidt fedt på kroppen, hvis man ellers er i god kondition og form, fortæller han, og derfor har kvinder faktisk en fordel:

- Kvinder har et ekstra fedtlag, så de er faktisk bedre stillede, end vi mænd er.

Facebook
Twitter