Danske børn får vand nok

Det kan være problematisk, hvis et nyt tilbud om flaskevand fortrænger mælken fra frokostmenuen i skolerne, lyder det fra en seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

Danske børn drikker i det store hele nok vand, ifølge DTU Fødevareinstituttet.

Alligevel vil Aqua D'Or - en del af Danone-koncernen – i år markedsføre vand på flaske til danske skolebørn for at give dem bedre drikkevaner.

- Det er vigtigt, at man ved, hvor meget ens børn drikker, og det tror jeg, vi kan gøre nemmere, hvis vi tilbyder vandflasker på skoler, siger Aqua D'ors salgsdirektør for Norden, Frederik Meyer.

Ser man på det samlede indtag af væske, drikker danske skolebørn dog allerede, hvad der svarer til anbefalingerne.

Det forklarer seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, Sisse Fagt, der blandt andet står for forskningsbaseret rådgivning til fødevaremyndighederne.

- Vi behøver ikke hælde mere vand på børnene, men for nogle enkelte børn, der måske får for lidt vand, kan flaskevandet være fint, siger hun.

Næsten halvdelen af den væske, børnene drikker, er vand.

- I princippet kunne man lige så godt tilbyde koldt vand fra en drikkevandsautomat på skolerne. Der er jo mange børn, der har drikkedunk med, siger Sisse Fagt.

Børn skal have kalk

Hvis flaskevand bliver populært ved frokosttid i skolerne, og hvis det sætter skolemælken i skammekrogen, så kan det betyde, at børnene mister en nem kilde til kalk, påpeger Sisse Fagt.

- Hvis forældre bytter skolemælken ud med vand, skal de huske at sørge for, at børnene får næringsstofferne på et andet tidspunkt, siger hun.

Aqua D'Or mener ikke, at det flaskevand, som firmaet vil markedsføre, risikerer at fortrænge skolemælken. Det fremgår af et skriftligt svar fra selskabet.

- Vand er et sundt og nødvendigt alternativ i børns kostvaner, og vi er overbevist om, at de danske forældre vil sikre, at deres børn indtager alsidige drikkevarer fremadrettet - også efter skolevand initiativet er introduceret, lyder det blandt andet fra firmaet.

Skolebørn drikker det vand de skal, i følge DTU Fødevareinstituttet. Anbefalingen for både børn og voksne er 1-1,5 liter væske om dagen. (Foto: Rikke Olsen © (c) DR)

Ifølge anbefalingerne skal børn drikke mellem én og halvanden liter væske om dagen - alt efter alder og fysisk aktivitet.

I øvrigt anslås det, at 140.000-150.000 børn i dag får skolemælk, og flest i de små klasser. Det oplyser Mejeriforeningen.

Antallet af børn, der får skolemælk, har været svagt faldende de seneste 10 år, men sidste skoleår oplevede skolemælken igen et lille opsving.

FacebookTwitter