Danske idrætsforeninger sætter medlemsrekord

Efter medlemsflugt under corona, er danskerne nu vendt stærkt tilbage til idrætsforeningerne, og medlemstallet er nu på det højeste niveau nogensinde

I Præstø Gymnastikforening er der fuld gang i gymnastikholdet Familiefræs for de yngste gymnaster. Holdet er fuldt booket resten af sæsonen. (Foto: © Lærke von Hahn, DR)

Aldrig før er der blevet hoppet så meget i trampolin eller spillet så meget bold.

For efter to år med corona kom der i 2022 for alvor gang i foreningslivet igen.

Foreningerne under Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI er kommet så stærkt tilbage, at de har set en fremgang på 110.878 medlemmer i det første halve år af 2022 forhold til året før.

Det betyder, at antallet af medlemmer er det højeste nogensinde med i alt 2.339.654, viser nye tal fra de to forbund.

Tre-årige Asta Emilie Kamp Andersen løber hver søndag rundt med sin mor på holdet Familiefræs i Præstø på Sydsjælland.

- Det er mega vigtigt at komme ud og få fællesskaber på kryds og tværs af alder og udfordre sig selv lidt. Asta turde knap nok springe ned fra 10 centimeter, da hun startede, og nu springer hun fra to meter, så hun bliver mere frygtløs af det, siger moren Maiken Kamp Christiansen.

Aldrig har der været så mange medlemmer

Det går den rigtige vej nu i forhold til antallet af medlemmer, siger Tina Ørum, som er formand for Præstø Gymnastikforening.

- Totalt set har vi flere medlemmer i gymnastikforeningen, end vi nogensinde har haft. Det er måske fordelt lidt anderledes, end tidligere. Vi har rigtig mange voksne, og så har vi rigtig mange af de helt små børn, siger hun.

Generelt i hele landet er der sket den største fremgang blandt medlemmer fra alderen 0-6 år.

Og holdet familiefræs i Præstø, som er for de mindre børn og deres forældre, har netop vist sig at være eftertragtet, siger træneren Simone Karlshøj.

- Jeg kan godt mærke, at der er kommet flere nye familier, som synes, at det er dejligt at komme ud og lave motion sammen med deres børn, som vi gør på vores hold. Det har været meget populært specielt efter corona, siger hun.

Idrætsforeningernes flotte medlemstal i 2022 understreger, hvor meget aktive fællesskaber betyder for børn, unge og voksnes liv. Det er især fællesskabet som har været savnet, mener DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen

- Med coronaårene som bagtæppe er det rekordstore medlemstal særlig glædeligt, fordi aktive fællesskaber bidrager positivt til vores fysiske, sociale og mentale sundhed, siger hun.

Padeltennis er en højdespringer

Især én sportsgren har tiltrukket danskere fra Region Sjælland.

- En af de helt store højdespringere er padel. Padel i vores område er steget fra 1000 til 3000 medlemmer på ét år, og det er en rigtig flot stigning, siger Nikolai Stockholm, som er formand for DGI Midt- og Vestsjælland.

Men også i Jylland er padel blevet meget populært, og det har fået 15-årige Gustav Sørensen fra Holstebro til at starte.

- Det er rigtigt fedt at spille padel. Jeg får et godt fællesskab. Jeg er relativt ny her, men har allerede lært drengene godt at kende og fået nogle gode venner ud af det, siger Gustav Sørensen.

Også Lucas Vestergaard Jensen på 14 år er blevet stor fan af sporten. Han er dobbelt Danmarksmester og spiller på juniorlandsholdet efter halvandet år i sporten.

- Jeg elsker sporten, fordi jeg skal bevæge mig meget på banen og samtidig skal have en god teknik. Jeg har spillet tennis i mange år, men padel er bare fedt, siger han.

Padeltennis er en af de sportsgrene, der har massiv medlemsvækst. (Foto: © Stephane De Sakutin, Scanpix Denmark)

Medlemmerne strømmer til, bekræfter formand for Holstebro Tennis & Padelklub Per Schnetler.

- Vi får medlemmer hele tiden. Alene I dag er der to, der har ringet for at høre, hvordan de bliver en del af foreningen. Vi er steget med ca. 240 medlemmer sidste år, så det går meget godt, siger formanden.

Klubben har de seneste par år bygget et par nye padelbaner, så de netop kan imødekomme det stigende medlemstal.