Danske landmænd skal måske dyrke hamp

Regeringen overvejer at gøre cannabis lovligt som medicin til nogle patienter, og flere landmænd venter på at få tilladelse til at dyrke planten.

Michael Mortensen dyrker helt legalt hampplanter på en forsøgsmark nordøst for Sorø. (Foto: Rikke Olsen DR)

For nogle patienter er det euforiserende stof cannabis den perfekte smertebehandling, når andre godkendte lægemidler ikke kan tage smerterne.

Men mens sundhedsminister Sophie Løhde (V) åbner for at bruge cannabis som medicinsk behandling, så venter danske landmænd stadig på tilladelse til at dyrke hamp til medicinsk brug.

En af dem er Michael Mortensen, der helt legalt dyrker hampplanter på en forsøgsmark nordøst for Sorø. Vel at mærke hamp uden THC – eller Tetrahydrocannabinol – som er et euforiserende stof.

Den grønne plante udsender en sød krydret duft og fylder seks fodboldbaner.

- Det her er en forsøgsmark, hvor vi skal se, hvordan udbyttet bliver, og hvordan vi kan høste det på den bedst mulige måde.

Det primære formål er, at prøve at lave fødevarer ud af hampen, siger Michael Mortensen, som har arbejdet med hamp de sidste ti år. Planterne bruges til olie, ris, mel, is, mælk og øl.

Hampplanter, som kan bruges til smertebehandling af patienter. (Foto: Rikke Olsen DR)

De to-tre meter høje grønne planter kan også bruges som smertebehandling til patienter, men det kræver andre sorter siger Michael Mortensen, og så skal sikkerheden omkring dem være højere:

- Markerne skal enten hegnes ind med vagter eller dyrkes i haller, som man gør andre steder i Europa.

Men før hamp for alvor kan blive en god forretning for danske landmænd, så er der et par andre kriterier, som også skal opfyldes, siger landmand Michael Mortensen:

- For det første skal bankerne ville låne penge til det. Det vil de ikke i øjeblikket. For det andet skal lovgivningen på plads, så lægerne kan udskrive cannabis.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er positivt stemt over for en forsøgsordning med at udskrive cannabis til patienter, og forventningen er, at omkring 1500 patienter vil kunne komme ind under forsøgsordningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk