Danske Morten Soubak satte håndbold på dagsordnen i Brasilien

Han førte sambakvinderne frem til VM-guld i håndbold og satte dermed sporten på dagsordnen i et land, hvor fodbold er Gud.

Brasiliens landsholdstræner for kvindehåndbold kommer fra Fodby udenfor Næstved. Her står han iført sin guldmedalje fra VM i Seribien 2013. (Foto: Nicola Brandt © DR)

De brasilianske håndboldkvinder trænes af en dansker, der bor i Wien og Brasilien, men kommer fra den lille Fodby vest for Næstved. I disse dage er han hjemme på juleferie.Det er kun et par uger siden, at VM i kvindehåndbold sluttede med guld til Brasilien - for første gang nogensinde. Bag de brasilianske kvinders succes står en dansker med sydsjællandske rødder. Nemlig 49-årige Morten Soubak fra Fodby, der de seneste fire år har haft jobbet som træner for de brasilianske håndboldkvinder.- Jeg tror rent faktisk at det er større, end vi rent faktisk går rundt og tror. Nu har jeg selv været i Danmark siden VM i Serbien, men jeg ved, at holdet fik en stor og fin modtagelse i lufthavnen da de kom hjem, siger Morten Soubak til DR Sjælland.- Medieomtalen er fuldstændig eksploderet, og selvom VM blev vist på en ganske lille kanal i Brasilien, så sad der alligevel over 10 millioner og så VM finalen. Så for en lille sport i et stort land, så er det rigtig stort for os, og jeg tror, vi er kommet på det brasilianske landkort.

En succeshistorie fik brasilianerne med på håndboldfeberen- Jeg tror, at det meget simpelt har noget at gøre med, at det pludselig gik os det godt. Det var en rigtig god historie, fordi det er en positiv historie og en overraskende historie for den almindelige brasilianer, at Brasilien lige pludselig havde et hold i en VM finale i håndbold - det havde de ikke forventet, fortæller Morten Soubak.Faktisk stifter alle børn i Brasilien bekendtskab med håndbold, fordi det er på skoleskemaet både i folkeskolen og gymnasiet, men til gengæld findes det ikke som, vi kender det, klubhåndbold.Morten Soubak har muligvis en fremtid som dansk landsholdstrænerHåndboldlandsholstrænerne i Danmark hedder henholdsvist Jan Pytlick og Ulrik Wilbek, men om vi om nogle år skal sige: den danske holdboldlandstræner, Morten Soubak, vil han ikke afvise blankt.- En eller anden dag skal jeg ikke være landstræner for Brasilien, så skal jeg noget andet, siger Morten Soubak og fortsætter:- Der er stadig god tid til 2016, så det må vi se på til den tid.I 2016 forventer Morten Soubak desuden at føre det brasilianske kvindelandshold frem til OL, og om det så også bliver til en guldmedalje. Det må tiden vise.

Facebook
Twitter