Danske Soldiers of Odin tager afstand fra højreekstremisme

Grupperingerne, der er ved at etablere sig i flere danske byer, vil være "nattens øjne" og foretage civile anholdelser, hvis de finder grund til det.

Soldiers of Odin startede i Danmark i januar og er også i Rønne på Bornholm, hvor billedet her er fra. (Foto: Soldiers of Odin Danmark)

125 har allerede meldt sig, og antallet stiger hver dag. Mange vil, ifølge pressetalsmand Arne Andersen, nemlig gerne være en del af Soldiers of Odin, en topstyret forening, der er i gang med at oprette lokale afdelinger i flere danske byer.

Soldiers of Odin startede i Danmark i januar efter at flere afdelinger var åbnet i Sverige, Norge og Finland i efteråret sidste år. Men Soldiers of Odin er ikke det samme som i de andre lande, understreger Arne Andersen.

Soldiers of Odin har afdelinger i 10 danske byer
  • Bornholm: Rønne
  • Sjælland: København, Roskilde, Haslev og Holbæk
  • Fyn: Nyborg
  • Jylland: Skagen, Aalborg, Herning og Horsens

Udenfor Danmark er Soldiers of Odin kendt som en højreekstremistik og racistisk gruppe. Blandt andet i Finland, hvor Soldiers of Odins erklærede mål er at beskytte borgerne mod asylansøgere.

Men det er slet ikke det, man vil i Danmark, siger Arne Andersen.

- Vi er en meget bred individ-orienteret gruppe ældre og unge mænd, kvinder, søstre og brødre i alderen 20-60 år. Det er meget vigtigt for mig at pointere, at vi absolut ikke er racister eller højrenationalister, og vi har ikke en politisk orientering overhovedet, siger Arne Andersen.

- Vores intention er at passe på alle. Både Pernille, Jan, Fatima og Ibrahim. Alle skal have lov at være her, og hvis vi ser nogen, der er i gang med at maltraktere Ibrahim, så blander vi os i det og får det stoppet, og hvis vi ser nogen i gang med at maltraktere Jens, så gør vi det samme, siger han.

At man har valgt at tage det samme navn - netop navnet "Soldiers of Odin" skal man dog ikke lægge noget i, siger Arne Andersen.

Soldiers of Odin har også oprettet en Facebook-side, hvor de skriver følgende:

Vi medlemmer af Soldiers of Odin bliver nemt udstillet som noget vi ikke er og står for, derfor vil vi med dette skriv...

Posted by Soldiers of Odin Danmark on Wednesday, March 9, 2016

Vil lægge sig imellem

Gruppens mission er at holde øje med, hvordan tingene foregår i nattelivet, og efter nogle lokale henvendelser fra Kalundborg-området via Facebook, holdes der lørdag forsamling for Soldiers of Odin i Kalundborg.

"Vores intention er at passe på alle. Både Pernille, Jan, Fatima og Ibrahim. Alle skal have lov at være her."

Arne Andersen, pressetalsmand, Soldiers of Odin Danmark

- Vi vil gerne være "nattens øjne". Vi går rundt i nattelivet og holder øje med, at tingene foregår på en sømmelig og fornuftig måde og at der ikke er ballade. Hvis der er det, så forsøger vi at lægge os imellem og ser, om vi kan snakke folk til fornuft, fortæller Arne Andersen.

- Ser vi overgreb på andre mennesker, så lægger vi os også imellem og bruger vores civile ret til at foretage en civil anholdelse. Og hvis vi gør det, så vil vi kontakte politiet og sige, at det har vi gjort, siger han.

Soldiers of Odin findes også i Norge - her i Drammen, hvor et medlem af gruppen bliver tjekket af politiet. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Mangel på politi

Men faktisk er manglen på netop politiet en del af årsagen til, at Soldiers of Odin er kommet til Danmark. Rygter om, at der skæres stillinger i lokalområderne, bekymrer også Arne Andersen.

- Du skal ikke bilde mig ind, at det ikke vil kunne mærkes, hvis man skærer en masse stillinger. Så er der færre folk til at klare arbejdet, og det kommer da til at påvirke de folk, der bor i områderne, siger han.

På Sjælland vil politiet på ingen måde kommentere oprettelsen af Soldiers of Odin i Kalundborg.

- Ingen kommentarer. Politiet hverken kan eller vil forhindre nogen i at holde møder. Det er de i deres gode ret til, lyder det fra pressetalsmand Carsten Andersen ved Midt- og Vestsjællands Politi i forhold til det stiftende møde i Kalundborg lørdag.

Om civile anholdelser generelt siger han, at hvis man ser noget ulovligt, så skal man ringe til politiet.

- Det er os, der klarer politiopgaverne, siger han og tilføjer, at man vil forholde sig til sagerne, hvis der dukker noget mere konkret op om civile anholdelser.

I januar demonstrerede Soldiers of Odin i Joensuu i det østlige Finland. Støtter af selvtægtsgrupperne hævder, at det øgede antal asylansøgere i Finland har medført flere overgreb mod kvinder, og at borgerne derfor må gribe ind. (Foto: Lehtikuva © Scanpix)

Borgmester ikke begejstret

Borgmesteren i Kalundborg, Martin Damm (V) er dog langt fra begejstret for at Soldiers of Odin vil samle sig i byen.

Ifølge ham er Kalundborg et fredeligt sted med faldende kriminalitet gennem flere år, så Soldiers of Odin er ikke en hjælp, han personligt ønsker.

- Alene navnet på den gruppe kan jo give nogle associationer, og det, det udspringer af i Finland er virkelig nogle kriminelle typer. Det, de siger med at gøre en utryg by tryg... Jeg tror nærmere, man gør en tryg by utryg med deres tilstedeværelse, siger han.

- Som jeg har set det i nogle udtalelser, så vil man bedrive selvtægt, og det er jo i sig selv kriminelt. Jeg kan ikke se, vi har brug for soldater eller hvad, de vil kalde sig. Jeg går ud fra, at politiet - i udgangspunkt med det, man har hørt - vil holde et vågent øje med det, lyder det fra borgmesteren.

Ikke et tæskehold

Det stiftende møde i Kalundborg holdes i Kalundborg hallerne lørdag klokken 14, og her håber Arne Andersen, at man kan få tydeliggjort lidt bedre, hvordan tilstandene er i nattelivet i byen.

"Folk skal vide, at vi ikke er et tæskehold, og vi vil ikke have nogen, hvor hænderne sidder lidt for løst. Vi er interesserede i folk, der brænder for at holde fred og ro og ikke er voldspsykopater."

ARNE ANDERSEN, PRESSETALSMAND, SOLDIERS OF ODIN DANMARK

- Vi ved ikke, om der er specielt mange uroligheder i Kalundborg, men vi reagerer på de henvendelser, vi har fået og at nogen er utrygge i Kalundborg-området. Efter mødet lørdag finder vi så ud af, om der er hold i den anmodning, vi har fået om, at vi skal være der, siger han.

- Hvis der er det, så ser vi på, hvad det er for nogle mennesker, der gerne vil være med i gruppen. Folk skal vide, at vi ikke er et tæskehold, og vi vil ikke have nogen, hvor hænderne sidder lidt for løst. Vi er interesserede i folk, der brænder for at holde fred og ro og ikke er voldspsykopater. Der er meget strenge regler hos os, og hvis de bryder dem, ryger de ud med at brag, siger Arne Andersen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.