Danske virksomheder bliver hacket dagligt

Virksomheden Faxe Kalk er bare én af de mange danske virksomheder, der dagligt er udsat for hackerangreb.

Dansk Industri og Rigspolitiet inviterede torsdag virksomheder til en konference om it-kriminalitet. (© iStock)

Danske virksomheder er dagligt under angreb fra cyberspace, og trusselniveauet er højere end nogensinde uanset om virksomheden hedder Mærsk eller Maler Jensen.

Det var temaet, da Dansk Industri og Rigspolitiet torsdag havde inviteret virksomheder til konference om it-kriminalitet i Vordingborg.

Ifølge Henning Mortensen, der er chefkonsulent i Dansk Industri (DI), er malermesteren fra provinsen lige så udsat som de store virksomheder.

- Den lille malermester tror ikke, han er interessant, men det er han, for han har også en bankkonto, som man kan forsøge at trække penge ud af. Han har typisk også nogle personoplysninger på sine kunder, som kan sælges på nettet, siger Henning Mortensen.

En af de virksomheder, der har været ude for et ubehageligt it-angreb er Faxe Kalk i Faxe Ladeplads.

- Vores økonomichef blev ringet op af en, der gav sig ud for at være en advokat fra Genève, som sagde, at hun skulle overføre nogle penge, fortæller it-manager i Faxe Kalk Allan Brandin Clemmensen og fortsætter:

- Efterfølgende fik hun en mail fra vores direktør, om at hun skulle overføre flere millioner kroner til en udenlandsk konto. Det var fuldstændig professionelt.

Mailkorrespondencen mellem økonomichefen og de it-kriminelle, der havde hacket sig ind på direktørens mailkonto fortsatte, og tonen fra gerningsmændene blev hårdere.

Økonomichefen blev dog mistænksom og nåede at få kontakt til sin direktør, som kunne afvise, at han havde sendt mailene af sted.

Efter episoden har Faxe Kalk taget nye procedurer i brug, når der skal overføres store pengebeløb.

Ifølge DI kan hackere i øjeblikket tjene 10 dollars for 1000 mailadresser.

Mange typer af it-kriminalitet

  • Ransomeware: En skadelig kode, der kommer ind på computeren ved at brugeren henter en inficeret fil på nettet. Angrebet kan betyde at brugeren bliver nægtet adgang til bestemte filer, eller forhindre computeren i overhovedet kan starte op. De it-kriminelle forsøger herefter at få virksomhederne til at betale penge for at få filerne låst op.

  • CFO Fraud: De it-kriminelle giver sig ud for at være it-direktør eller administerende direktør, som i en troværdig mail beder en økonomimedarbejder betale et større beløb til en konto i udlandet.

  • Man in the middle: It-kriminelle hacker sig ind på kommunikationslinjen mellem to parter i en virksomhed og udnytter den viden, som de får adgang til.

  • Kilde: Dansk Industri

Facebook
Twitter