Delebutikker hitter: Lukkass og Lars sælger buketter og klipper lokker

Butikker med to forskellige erhverv under ét tag breder sig i Danmark.

(Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)

Hvis du kører langs Helgesvej i Herlufmagle på Sydsjælland, kan du ikke undgå at passere den vandskurede grå forretning med de to store vinduespartier.

I partiet til venstre står blomsterne i fuldt flor fra gulv til loft, mens frisørstolene står strømlinet i vinduet til højre. Ved døren hænger to skilte: Flowers by Lukkass og Frisør Fulmark.

For bag de grå mure ligger byens første delebutik.

Hvis man træder ind i forretningen, sidder Lukkass Sander Jensen i baglokalet. I hænderne arbejder han med en klump oasis, der er ved at blive formet som en bamse.

(Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)

- Og så skal jeg til at sætte blomster på den, fortæller han om dekorationen, der snart skal ud i blomsterforretningen.

Det var lidt tilfældigt, at Lukkass Sander Jensen for et år siden kom til at dele den gamle købmandsforretning med sin ven, frisør Lars Fulmark.

- Lejemålet stod tomt, og Lars ville starte sin egen frisør, og så spurgte han, om jeg ville have min blomsterforretning der. Det var meget fristende at gøre det sammen og lave en delebutik.

Små byer er oplagte

Ude i butikken er Lars Fulmark færdig med at klippe og permanente håret på Kia Larsen fra Tybjerg.

- Vi ses, hej hej! lyder det tilfreds fra kunden, da hun forlader lokalet med sin nye frisure.

Lars Fulmark har tidligere haft sin egen frisørforretning i Nordsjælland, men nu har han taget chancen ved at starte sin salon i den lille by på Sydsjælland.

- Vi håber på, at de lokale støtter os, og det gør de bestemt. Vi har fået stor opbakning. Både frisørafdelingen og blomsterafdelingen, fortæller han.

(Foto: Per Gade Gyldenkærne © DR Sjælland)

Og svaret kommer prompte, når der bliver spurgt om, hvorfor Lukkass Sander Jensens og Lars Fulmarks delebutik skulle ligge i Herlufmagle med små 1.400 indbyggere i stedet for en større by som Næstved eller Ringsted.

- Hvorfor ikke? Der ligger rigtig mange frisører i Næstved, og det gør der også i Ringsted. Vi fandt lokalerne og så muligheder. De trængte til at blive gjort lidt i stand, men så prøvede vi at leje lokalerne, og nu ser vi, hvad der sker.

Lars Fulmark ser også fordele i den delte butik.

- Hvis en herrekunde kommer ind og får ordnet hår, så tager de en buket blomster med hjem til konen, fordi de har set nogle blomster. Det fungerer også den vej rundt. Så er der nogen, der kigger på blomster og tænker, at de også skal lige huske at bestille tid til frisøren. Det hele er samlet ét sted, og det tror jeg, at folk godt kan lide, siger han.

Lars Fulmark mener, at butikslivet i småbyerne desværre er visnet en smule, fordi storcentrene tager meget liv fra byerne.

- Så jeg tror, at i småbyerne som Herlufmagle er det en rigtig god idé at lave dele-butikker.

Lukkass Sander Jensen opfordrer også andre til at dele butikker, hvor forskellige erhverv deler samme tag.

- Det er da bare med at komme i gang. Det behøver jo ikke at være nogle venner, man starter op med. Man deler oplevelserne, og man deler huslejen. Gør det.

En landsdækkende tendens med fordele

Flere og flere steder skyder delebutikkerne frem i mindre byer som Skælskør, Stege og Herlufmagle.

Detailhandelsekspert Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia siger, at vi i højere grad vil se delebutikker i både mindre og større byer. En trend, der har bredt sig fra USA og nu til Danmark.

- Noget af det, som jeg tror, vi vil se rigtigt meget af, er, at der flytter mad ind i nogle butikker, som vi ikke har set tidligere. Vi vil også se flere produktgrupper flytte sammen, hvor butikkerne ligger under det samme tag, siger hun.

Formanden for Møns Handelsstandsforening, Tina Olsen, synes også, delebutikker er en fremragende ide - ikke mindst for de enkelte erhvervsdrivende:

- Hvis man går med en drøm om at være selvstændig, så er det nogle gange et stort spring at tage. Men hvis man er to om det, så er man to om at tage huslejen, man er to om at tage beslutningerne, og man er to om at dele åbningstiderne, fordi det ikke er nogen hemmelighed, at åbningstiderne bliver længere og længere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter