Demente en udfordring for tandlæger

Der bliver flere og flere demente - det både udfordrer tandklinikkerne og går ud over de dementes tænder.

Det stigende antal ældre er en udfordring for tandklinikkerne. (© colourbox)

En ældre kvinde, der møder op til tandlægeaftalen på den forkerte dag – eller slet ikke dukker op. Hun er usoigneret, selvom hun plejer at være pæn og ren i tøjet. Og tænderne, - dem er der pludselig store problemer med.

Den ældre dame har hidtil haft god tandhygiejne, men nu står hun pludselig overfor lange og dyre behandlinger.

Eksemplet stammer fra Demenslinjen, som en tandlæge ringede til, for at bede om hjælp.

Birita Ellefsen, der har forsket i tandsundhed og demens, mener, at tandlægerne skal rustes bedre til at kunne tage sig af den voksende gruppe patienter og eventuelt kontakte pårørende, for at få en snak i gang om patientens pleje fremover.

Tandlægerne, tandplejere og klinikassistenter skal derfor blive bedre til at kende symptomerne på demens tidligt i forløbet. For tandlægerne er måske de første, der bliver opmærksomme på en ændring i adfærden hos en patient.

- Det kan jo gå galt allerede i døren, når patienten træder ind, hvis personalet ikke håndterer situationen på den rigtige måde, siger Birita Ellefsen, der er konsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet.

Videre til omsorgstandplejen

Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg er enig i, at tandlægerne skal efteruddannes bedre. Men han mener også, at der skal være mulighed for at henvise patienter med demens meget tidligere til kommunens omsorgstandpleje:

- Når det er vigtigt for en dement patient, at det foregår trygt, så kan det være en fordel at visitere over til omsorgstandplejen tidligere end når de kommer på plejehjem. Det er rart for en dement patient at have kontakt til nogle, de kender.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.