I dag skriver 71-årige Egon Lauridsen fra Kundby politihistorie. Han er den første nogensinde, der kan fejre 50 års jubilæum som politibetjent. Men det tager efterforskeren oppefra og ned.

- For mig er det en dag som alle andre. Når man tænker tilbage, er det lang tid. Men jeg synes ikke, at tiden har været lang.

Egon har i mange år arbejdet som efterforsker i Holbæk og senere i Kalundborg. Nu sidder han i Roskilde, hvor han stadig har med efterforskning af gøre.

Politi for den ungdom han selv var en del af

Men han begyndte på politiskolen i København i 1967. Samme år som Dronning Margrethe blev gift. Året, hvor der blev indført højrekørsel i Sverige og hvor Seksdageskrigen rasede i Israel. Men også i en tid, hvor ungdommen for alvor begyndte at røre på sig, husker Egon Lauridsen, der jo selv var ung:

- 1967 var en dejlig tid. Det var dengang man fik løn forudbetalt i 14 dage – og skat skulle man først betale året efter. I 1968 kom frigørelsen af unge mennesker, og det var godt at være ung i København. De unge blev mere frie og morede sig. Jeg synes, at det var en god tid.

Oprør mod Vietnamkrigen og Verdensbanken

Men den frie ungdom betød også et stigende antal demonstrationer mod eksempelvis Vietnamkrigen. De foregik ved den amerikanske ambassade, og kom til at fylde en stor del af de første år af Egon Lauridsens første tid som politibetjent.

- Der tilbragte jeg en hel del tid i de første år.

Og der stod han så. Overfor den ungdomsgeneration, han selv var en del af.

- Man følte sig nok lidt anderledes, når man havde uniform på.

Billeder fra nogle af de demonstrationer mod USA og Vietnamkrigen, der fandt sted i blandt andet København og Århus, da Egon Lauridsen var helt ny i politiet.

Efter Vietnam kom demonstrationerne mod Verdensbanken, der kulminerede i 1970 ved et møde i København. Tusindvis af unge gik i gaderne med benzinbomber og kasteskyts mod politiets stave og pistoler. De mente, at Verdensbankens lånepolitik over for fattige lande skadede mere end den gavnede.

Faldt for at arbejde med drab og røverier

- Efter Verdensbanken var det som om, at demonstrationerne slap lidt, fortæller Egon Lauridsen.

Efter en del år i ordenspolitiet søgte han ind i kriminalpolitiet, hvor han i dag stadig arbejder som efterforsker. Her faldt han for at arbejde med mere alvorlige sager som drab og røverier. Men også helt almindelige sager, hvor mennesker kom i klemme.

Ikke alle sager er blevet opklaret gennem årene, men det lærer man at håndtere:

- Det er ærgerligt, hvis man bare mangler den sidste brik. Men jeg tænker mest på det, når jeg kører forbi steder, hvor vi ikke kunne opklare en sag. Så tænker jeg: Hvorfor kunne vi ikke komme længere dengang?

Sociale medier giver fordele og ulemper i jobbet

Der er sket meget på de 50 år Egon Lauridsen har arbejdet hos politiet. I dag arbejder han for eksempel med sociale medier.

- Der er ingen tvivl om, at internettet giver andre efterforskningsmuligheder. Men det giver også en anden type sager, hvor folk misbruger det. Der må vi prioritere, om vi skal gå efter at hjælpe folk, der kvajer sig og bliver snydt, eller om skal vi gå efter dem, der bliver slået ned osv. Vi har kun vist antal timer til rådighed.

Det meste af tiden arbejder 71-årige Egon Lauridsen i dag bag skrivebordet som efterforsker. Og selvom han nu kan skrive 50 år på cv’et, har han ikke planer om at stoppe.

Det er stadig sjovt at køre på arbejde

- Jeg bliver ved så længe, jeg selv synes, at det er sjovt at stå op morgenen og køre på arbejde, og så længe politiet synes, at jeg udfylder min post og ikke falder af på den. Men jeg tager et år ad gangen.

Det er følelsen af at gøre en forskel, der stadig driver ham. At opklare sager og hjælpe folk.

- Jeg synes stadig, at jeg har en mission at udfylde.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.