Dennis fik hjælp med talegenkendelse

Ordblinde Dennis B. Kofod fik hjælp til at bestå skriftlig dansk med computerprogram.

Talegenkendelses-programmet gjorde det meget nemmere for Dennis B. Kofod at lave skriftlige opgaver i folkeskolen. Læsevejleder i Søndre Skole Lone Bædkel hjalp ham i gang med at bruge programmet. (Foto: Camilla Stokholm © Lolland Kommune)

Dennis B. Kofod er ordblind. Derfor var det meget svært for ham at skrive dansk stil, og han stod over for slet ikke at bestå faget i folkeskolen.

Men Dennis B. Kofod fik hjælp til at komme videre efter folkeskolen, da læsevejlederen på Søndre Skole i Rødby midtvejs gennem niende klasse præsenterede ham for talegenkendelsesprogrammet Dictus.

- Det var pænt svært at skrive, for jeg kunne kun bruge de ord, jeg kunne stave til, og det var kun de mest dagligdagsord, siger Dennis B. Kofod.

- Det var hårdt, fordi jeg ikke kunne blive det samme som mine kammerater, men så måtte jeg finde ud af, hvad jeg ellers brændte for. Det irriterede mig, at jeg ikke var ligeså god som de andre.

Fra -3 i diktat til bedre end bestået

Nederlagene stod i kø, og Dennis B. Kofod fik næsten altid -3 i diktat. Men da skolen fik talegenkendelsesprogrammet Dictus, tilbød læsevejlederen Dennis at prøve det som den første elev på skolen.

- Det betød, at jeg kunne bestå dansk stil til eksamen. Det var rigtigt rart. Det er den bedste karakter, jeg har fået i skriftlig fremstilling i folkeskolen, siger han.

Dennis B. Kofod rykkede fra at dumpe terminsprøven i skriftlig fremstilling til at bestå med et firetal.

- Alle de ord, jeg tænkte på, kunne jeg få ned på papiret, fordi jeg kunne tale dem ind i stedet for.

Helt konkret måtte Dennis B. Kofod lære at tale rigtigt til computeren.

- Du skal tale tydeligt og forståeligt, så genkender den din stemme. Jo bedre den kender din stemme, jo bedre genkender den ordene. Til at starte med skriver den alt muligt volapyk, indtil den får lært din stemme ordentligt at kende.

Det virkede.

- Jeg har fået en større selvtillid til at prøve at komme i gang med det, siger Dennis B. Kofod.

Dictus har også gjort fremtidsudsigterne bedre for Dennis B. Kofod.

- Det betød, at jeg kunne komme ind på erhvervsskolen. Ellers skulle jeg have taget 10. klasse for at komme ind, og jeg vil bare gerne i gang så hurtigt som muligt, så jeg kan blive færdig og komme ud at arbejde.

Nu er Dennis B. Kofod i praktik hos et vvs-firma og håber at få en læreplads indenfor faget.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.