Der er slukket for musikken: Lys- og lydteknikere frygter for fremtiden

Aflysning af sommerens events kan betyde fyringer og konkurser i lys- lyd- og eventbranchen.

Mange virksomheder, der leverer lys, lyd og sceneudstyr til festivaler og store koncerter, er lige nu økonomisk presset på grund af aflysninger. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix Denmark)

Normalt ville festivalsæsonen være godt i gang, og årets sommerhits ville brage ud fra scenekanterne rundt om i landet.

Men for andet år i træk er festivaler i byer som Skanderborg, Roskilde og Vig aflyst på grund af coronarestriktioner, og det presser de virksomheder, der normalt leverer alt fra hegn til lyd, lys og sceneudstyr.

En af dem er virksomheden Lydfabrikken i Ringsted, hvor de frygter, at de snart må dreje nøglen om eller fyre medarbejdere.

For muligheden for at få lønkompensation til medarbejderne er nu udløbet, og det betyder, at økonomien er presset, fortæller direktør Anders Stadelund.

Anders Stadelund, der er direktør hos Lydfabrikken i Ringsted, fortæller, at virksomheden er nede på mellem 30 til 40 procent af den omsætning, de normalt ville have. (Foto: (privatfoto))

- Det er virkelig et dilemma nu her, om vi skal afskedige nogle folk, eller vi skal prøve at styre igennem, siger han.

Lydfabrikken afventer lige nu, om de kan klare sig igennem sæsonen ved hjælp af deres kunder på blandt andet teatre, hvor der igen er brug for hjælp til lyd- og lysopsætning.

Nogle har allerede taget konsekvensen

De mange aflysninger de seneste to år har gjort, at nogle virksomheder allerede har været nødt til at fyre medarbejdere for at få økonomien til at løbe rundt.

Det gælder blandt andet Nordic Rentals, der leverer lyd, lys og andet udstyr til events og festivaler, fortæller Jesper Sander, der er afdelingsdirektør på Sjælland.

- I september valgte vi at opsige cirka 30 procent af vores medarbejdere. Vi er stadig cirka 40 mand tilbage, men vi har ikke arbejde til alle mand, siger han.

Flere virksomheder risikerer at må følge samme fodspor og finde fyresedlerne frem, vurderer Mads Kragh, som er direktør i Erhvervshus Sjælland.

For kombinationen af at mange festivaler er aflyst, og at det nu ikke længere er muligt at få lønkompensation til medarbejderne, kan ramme virksomhederne hårdt.

- Det svier lidt ekstra, fordi man har holdt en masse medarbejdere i gang i en lang periode, hvor man har fået den her lønkompensation. Det vil sige, at hvis der ikke kommer gang i omsætningen i løbet af kort tid, så bliver de nødt til at opsige deres medarbejdere, siger han.

Selvom lønkompensationen udfases, kan leverandørerne stadig søge om hjælpepakker, hvis de har mistet over 45 procent af deres omsætning.

Fyringer kan betyde færre arrangementer når genåbningen kommer

De mulige fyringer og konkurser kan betyde, at der kommer færre festivaler og events til næste år.

Det vurderer Amalie Holstein, der er cheføkonom i SMV, som er en organisation for små og mellemstore virksomheder.

- For dig og mig som festivaldeltagere kan det betyde, at der ikke kan blive afholdt de festivaler, som der er brug for, siger hun.

Det skyldes, at det kan blive svært at skaffe folk med de rette kompetencer, når først der må komme gang i festivalscenerne igen.

Den frygt har de også hos Lydfabrikken i Ringsted.

For hvis de overlever krisen og kommer ud på den anden side, kan der pludselig blive kamp om arbejdskraften, fortæller direktør Anders Stadelund.

- Mange af de folk, der normalt er beskæftiget i vores branche, er freelancere, og de har været tvunget ud i alt muligt andet arbejde (under coronakrisen, red.). Det vil sige, at når vi skal i gang igen, så tror jeg, at der bliver stor mangel på arbejdskraft, siger han.

Facebook
Twitter