Derfor er der snot i skovbunden

Har du været i skoven for nylig, så har du måske set eller ligefrem trådt i noget, der mest af alt ligner en kæmpestor klat snot eller slim.

Går du tur i skoven her i marts, så kan du støde på det såkaldte stjernesnot. Det er sejt og slimet, og det klistrer til sko og støvler, hvis du træder i det.

- Stjernesnot er en krystalklar geléklump, som helt umotiveret ligger i skovbunden i det tidlige forår og i milde vintre, som vi jo har haft i år, forklarer Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm.

Snottet stammer fra haletudser

Forklaringen på det umotiverede snot i skovgrunden skal man finde hos haletudser, fortæller Marie Roland:

- Alle, der på et tidspunkt har prøvet at fange haletudser, ved jo, at frøens æg er omsluttet af en geléagtig masse, og det i virkeligheden der, vi er henne, siger hun.

Tilbage er så det store spørgsmål om, hvordan stjernesnottet så er havnet i skovbunden. Svaret på spørgsmålet rummer faktisk en god del dramatisk.

- Vi har faktisk fat i et gerningssted, for der er foregået et drab på en frø, som involverer en rovfugl - eksempelvis en musvåge eller spurvehøg, siger Marie Roland.

Når rovfuglen fanger en hunfrø 

Hun forklarer videre, at når rovfugle, der ellers spiser mus, fanger en hunfrø på den her tid af året, så er frøen fuld af gelé i sine æggeledere, fordi den er på vej ud til søen for at lægge sine æg.

- Musvågen eller spurvehøgen sluger frøen hel, men slimet er den ikke så glad for, så det ryger retur igen. Så det er det, man finder på skovbunden, mens resten af frøen altså er blevet ædt, lyder forklaringen.

- Geléen er skabt for at beskytte ægget. Og der er mange dyr, der faktisk ikke vil spise frø- og tudseæg fordi slimen smager grimt. Så det er en perfekt beskyttelse af ægget, siger Marie Roland.