Desperat lægemangel: Videokampagne skal tiltrække unge læger til Lolland

Region Sjælland forsøger nu at skaffe læger til Lolland ved hjælp af en videokampagne, efter at Nordic Medicare har opsagt to udbudsklinikker i området.

Når Nordic Medicare i 2022 lukker to udbudsklinikker på Lolland, mangler 3.400 patienter en læge. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Det er længe siden, at det var en selvfølge at have en familielæge i hver by, men det er noget, borgerne på Lolland drømmer om.

Efter at Nordic Medicare i sidste måned opsagde to af deres udbudslægeklinikker på Lolland, mangler de i alt 3.400 patienter i de to byer nye læger i løbet af 2022.

Derfor tager Region Sjælland nu alternative midler i brug for at skaffe en fast læge til borgere i Horslunde og Rødby.

Sidste år lykkedes det nemlig regionen at lokke et lægepar til Fejø med en videokampagne om hvor dejligt, der er på øen. Derfor prøver man nu samme metode for borgerne på Lolland.

Lone Olsen er bager og borgerformand i Horslunde. Hun er en af de borgere, der medvirker i kampagnevideoen, og for hende er drømmen, at der kommer et fast lægepar til byen – ligesom dengang hun flyttede til byen for 24 år siden.

- Da vi kom til byen, var der tre faste læger på klinikken, vi havde hver vores faste læge, og man vidste, hvad de stod for. De blev ligesom en del af familien, siger hun.

Lone Olsen, der medvirker i videokampagnen, håber, at det lykkes at få tiltrukket et fast lægepar til byen. (Foto: Screendump fra videokampagnen)

I den fire minutter lange video fortæller blandt andre den lokale præst, landmand og gymnastikhold om, hvor meget de har brug for en læge, og hvor godt der er at bo i Horslunde.

PLO: Kæmpe udfordring

Men ifølge Peter Wied, der er næstformand i de praktiserende lægers organisation PLO Sjælland, er Vestlolland et område, hvor manglen på praktiserende læger i forvejen er "desperat".

Allerede inden udbudsklinikkerne blev opsagt, var der nemlig udsigt til, at der ville mangle læger på Lolland, når flere læger stopper over det næste år. Samtidig er området et af de allersværeste at trække læger til.

Også Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, mener, at der skal noget helt særligt til, hvis det skal lykkes at trække lægerne til yderområderne.

- Man skal sælge en fortælling om, hvad det er for et liv, man kan få, som er et godt liv, og det lykkedes for Fejø, fordi der en ø-fortælling, siger han.

- Og det er ikke for at tage noget fra Horslunde, men den er måske sværere at sælge i forhold til unikke karakteristika.

Et jobopslag er ikke nok

Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, mener, at en videokampagne kan være det rette våben til at få tiltrukket nogle læger til området.

- Den erfaring, vi har fra Fejø-kampagnen, viser, at hvis vi er målrettede og tydelige på, hvad man kan få, så er der folk rundt omkring, der kan være interesserede i det. Vi skal bare lidt bredere ud end at slå en ordinær jobannonce op, siger hun.

Trine Holgersen forsikrer, at hvis det ikke lykkes at skaffe læger til området ved hjælp af videokampagnen, er der to muligheder. Enten at sende lægeklinikken i udbud igen, så den kan blive drevet af en privat aktør, eller at Region Sjælland selv driver en lægeklinik der.

- Vi træffer beslutningen om, hvad vi gør, hvis det ikke lykkes at få angsøgere til stillingen, siger hun.

Men det kan betyde mere udskiftning i lægerne for borgerne på Vestlolland, end hvis det lykkes at skaffe en almindelig privatpraktiserende læge, siger Jakob Kjellberg.

- Det bliver måske med højere grad af vikarbemanding eller længere transporttid, og vi ved, at kontinuitet i behandling har en effekt, så det kan gå ud over alle, men et dårligt sundhedstilbud går ud over dem, der er mest syge, siger han.

Regionen søger i første omgang efter to fuldtids- eller fire deltidslæger, der vil åbne praksis i Horslunde fra maj 2022. Det er først senere på året i 2022, at Nordic Medicare lukker deres udbudsklinik i Rødby.

FacebookTwitter