Det går ud over Cicilie, når der skæres på busdriften: Nu får jeg to timers transport til skole

I dag satte Region Sjælland navne på de busforbindelser, der skal spares på.

Cicilie Wincentz Jensen har lavet en underskriftindsamling mod at bus 630Rs rute bliver forkortet. (Foto: Cicilie Wincentz Jensen © (c) DR)

Mange buspassagerer fra Odsherred i nord til Gedser i syd kommer til at vente noget længere tid på bussen.

Disse busruter bliver ramt af besparelser i Region Sjælland:

Busrute 120 fra Høje Taastrup via Karlslunde til Køge: Her vil der ikke længere blive kørt fra Karlslunde til Køge.

Busrute 460 fra Korsør via Skælskør til Stigsnæs Havn: Her vil der ikke længere blive kørt mellem Korsør og Skælskør.

Busrute 490 fra Ruds Vedby til Svinninge. Her vil betjeningen blive reduceret, så der ikke bliver kørt om aftenen og i weekenderne.

Busruterne 555/666 fra Odsherred til Høje Taastrup bliver helt nedlagt.

Busrute 630R fra Næstved via Faxe Syd til Faxe Ladeplads. Busruten afkortes, så den kun kører mellem Næstved og Faxe Syd.

Busrute 740 fra Nykøbing Falster til Gedser Færgehavn. Her vil busserne i fremtiden kun køre timedrift i dagtimerne, mens det vil være to-timesdrift om aftenen og i weekenderne.

Busrute 760 fra Vordingborg til Sakskøbing. Der vil fremover kun være en morgentur og to eftermiddagsture.

Busrute 780 fra Maribo via Nakskov til Tårs Færgehavn. Her vil der ikke længere bliver kørt mellem Nakskov og Tårs Færgehavn.

Fem natbusruter nedlægges også.

Kilde: Region Sjælland

Region Sjælland har valgt at spare penge på busdriften, og i dag satte trafikudvalget i Region Sjælland navne på de otte busruter, hvor borgerne kan komme til at vente længere tid ved busstoppestedet eller kigge helt forgæves efter bussen.

- Efter en grundig vurdering og behandling af sagen vurderede vi, at det var dem, vi bedst kunne undvære, siger Peter Jacobsen (DF), der er formand for Udvalget for trafik, infrastruktur og miljø i Region Sjælland.

Besparelser kommer til at ramme mange borgere, som på den ene eller anden måde får sværere ved at komme til arbejde, i skole og på familiebesøg.

- Det er svært at sige noget voldsomt klogt i denne her sammenhæng. Vi kender konsekvensen af, at det her vil komme til at ramme nogle borgere, siger Peter Jacobsen og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at i regionsrådet er vi rigtig kede af, at vi er blevet bragt i den her situation. Vi forsøger bare at minimere skaderne.

Ifølge Peter Jacobsen er det færre midler fra det såkaldte erhvervsfremmesystem, der gør, at Region Sjælland skal spare henholdsvis 11 millioner og 21 millioner kroner i 2019 og 2020 på den kollektive trafik i regionen.

Cicilie får et par timers transport om morgenen

630R kører lige nu mellem Faxe Ladeplads og Næstved. Fra 1. januar skal den kun køre mellem Faxe Syd og Næstved. (Foto: Cicilie Wincentz Jensen © (c) DR)

Cicilie Wincentz Jensen fra Faxe Ladeplads bruger rute 630R, når hun skal til og fra skole i Næstved – en tur på omkring 35 kilometer.

630Rs rute skal forkortes, så den ikke længere kører fra Faxe Ladeplads, men kun fra Faxe Syd knap fem kilometer derfra.

Det betyder, at Cicilie Wincentz Jensen, der lige nu tager hjemmefra halvanden time, før hun skal møde i skole, får op mod to timers pendling. Fremover skal hun køre ét stop med toget og derefter vente i 20 minutter på bussen.

Cicilie Wincentz Jensen har lavet en underskriftindsamling mod at bus 630Rs rute bliver forkortet. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

- Det vil give mig mere stress, hvis tog og bus ikke passer sammen, men ligger et par minutter fra hinanden, siger hun.

Den 16-årige handelsgymnasieelev har startet en underskriftindsamling mod besparelser på ruten. Indtil nu har hun fået over 400 underskrifter.

- Jeg tænkte, at jeg højst ville få hundrede underskrifter fra folk, der bor i Faxe Ladeplads. Jeg er rigtig stolt af det, siger hun og tilføjer:

- Mine venner fra klassen har sagt ’wauw, bare gå til den, vi skal nok hjælpe med at underskrive’. Min familie har også støttet mig.

Region håber på hjælp fra kommuner

Nu håber Cicilie Wincentz Jensen, at Faxe Kommune kan finde nogle penge i kommunens budget, så bussen stadig kan køre helt til Faxe Ladeplads.

Den 5. november holder Regionsrådet i Region Sjælland møde om besparelserne. Indtil da skal regionen holde møde med de berørte kommuner for at finde ud af, om der er interesse for at overtage driften af nogle af busruterne.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.