'Det kan jo ende dødeligt’: Motorvejsbro bevogtes i døgndrift for at undgå ulykker

Ulykker, hvor biler bliver ramt af ting, der kastes ned fra motorvejsbroer, får festival til at sikre bro i døgndrift.

Vagter holder i døgndrift øje med, at unge ikke kaster eller taber ting ned på motorvejen ved Ringsted Festival. (Foto: Casper Lindbjerg Greve © dr)

På den ene side af Vestmotorvejen ligger de unges camp, My Camp. På den anden side ligger Ringsted Festival, som gæstes af omkring 13.000 mennesker hvert år.

Og når solen går ned, vælter kåde, glade og ofte også fulde unge i nattens løb hen over motorvejsbroen, mens biler, busser og lastvogne suser af sted nedenfor.

Alkohol og kådhed kan få folk til at gøre uigennemtænkte ting, har Ringsted Festival erfaret, og derfor har man nu døgnbemanding ved broen.

Mie Rosendahl er en af de 1.600 frivillige, der hjælper til på festivalen, som løber over tre dage. En af hendes opgaver er at stå vagt ved motorvejsbroen:

- Jeg holder øje med, om de har dåser eller flasker i hånden, og sikrer mig, at de putter dem i lommen, siger hun, der frisk i sin erindring har de ulykker, hvor folk landet over har smidt ting ned på motorveje:

- Det kan jo ende fatalt eller dødeligt, hvis en flakse eller dåse ryger ned på motorvejen. Så jeg gør, hvad jeg kan, for at sikre at det ikke sker på min vagt.

Vagterne får blandet modtagelse

Hos de unge får ordningen en blandet modtagelse. De fleste er dog positive. En flok piger, der krydsede broen fredag formiddag, synes, at ordningen er fin, fordi de føler, at den skaber tryghed.

Andre er dog mere skeptiske. Det gælder blandt andre 21-årige Nicklas Therkildsen fra København.

- Jeg synes, at det er spild af personale. Man ved jo godt, at man ikke skal kaste flasker udover en bro, siger han.

21-årige Nicklas Therkildsen mener ikke, at der er brug for vagter ved motorvejen. (Foto: Casper Lindbjerg Greve © dr)

Indtil nu er der ikke kastet eller tabt ting ned på motorvejen. Men forrige nat forsøgte en ung mand at kravle op på gelænderet, fortæller Peter Overlade, sikkerhedsteamleder på festivalen.

- Vagterne tog fat i ham og guidede ham sikkert over broen. Episoden viser, at ordningen lever op til det, den skal. Det er fedt, at vi har haft nogen på stedet, der kan tage fat i sådan en situation, mener han.

Ordningen med døgnbemanding på motorvejsbroen er udarbejdet i samarbejde med politiet. En række frivillige har fået kursus i god service og konflikthåndtering, og desuden er der stillet en række skraldespande op på ruten, så de unge kan komme af med affald, før de går over broen.

Baggrunden for vagtordningen er også, at festivalen har flyttet de unges camp over på et stort areal på den anden side af motorvejen.

- Det er jo en ungdomscamp, hvor man må spille høj musik og larme. Hidtil har den ligget lige ved siden af medarbejdernes camp, hvor folk vil sove, og det var ikke så godt. Derfor tog vi konsekvensen og flyttede de unges camp, forklarer Peter Overlade.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.