DF-ordfører: Udkantskommunerne bør starte eget KL

Udkantskommunerne får slet ikke nok ud af at være medlem af Kommunernes Landsforening, mener DF'eren.

Guldborgsund Kommune får ikke nok for sit medlemskab af KL, og måske ville det være bedre at meldte sig ud, mener Rene Christensen (DF), medlem af folketinget og kommunalbestyrelsen i Guldborgsund Kommune. (© DR)

Tiden er kommet til at danne en udbryderorganisation - en slags provinsens KL - for de kommuner, der er utilfredse med, hvordan milliarderne bliver fordelt mellem kommunerne i den såkaldte udligningsordning.

For som det er nu varetager Kommunernes Landsforening mest de rige kommuners interesser.

Det mener Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen, der også er medlem af byrådet i Guldborgsund:

- Vi betaler over to millioner kroner om året i kontingent til KL, men når det kommer til udligning, der taler de overhovedet ikke Guldborgsunds sag. Og det er jeg da frustreret over som kommunalbestyrelsesmedlem, siger DF'eren.

Skal der være et "Provins-KL"?

René Christensen er frustreret over, at KL tilsyneladende ikke har nogen holdning til det vigtige spørgsmål om, hvordan milliarderne skal fordeles mellem rige og fattige kommuner i den såkaldte udligningsordning:

- En stor del af provinskommunerne føler, at de bliver uretfærdigt behandlet i forbindelse med udligningsreformen. Og det er jo faktisk halvdelen af KL's medlemmer, siger han.

Og de bør overveje, om de skal bryde ud af KL og lave deres egen forening, siger René Christensen:

- Hvis KL bliver ved med at have denne her konfliktsky holdning i forhold til udligning, så skal de her borgmestre da overveje deres medlemskab.

- Skal der være et "Provins-KL" og så et KL for de store og rige kommuner? For de mindre kommuner bliver i hvert fald ikke tilgodeset, når det kommer til udligning, spørger han retorisk.

KL: Det er Christiansborgs opgave

Men en opdeling af KL vil ikke løse problemerne. Sådan siger Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), der er næstformand i KL:

- Det er jo en håbløs tilgang til det. Selv hvis man leger med den tanke, så vil det stadig ikke løse problemet.

Og den holdning møder forståelse på borgmesterkontoret i Odsherred Kommune i Nordvestsjælland. Her venter borgmester Thomas Adelskov (A) stadig på, at landspolitikerne kommer til enighed.

- Til syvende og sidst er det jo Folketinget, der har ansvaret for udligningen. Og de plejer jo at være langt fremme i forhold til, hvordan skabene skal stå ude i kommunerne. Så jeg synes, det er lige letkøbt nok at spille ansvaret over på kommunerne, siger han.

I december sidste år stod 42 kommuner bag en opfordring til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) om at ændre udligningssystemet. Både Odsherred Kommune og Guldborgsund Kommune var blandt de 42 kommuner.

I april i år brød forhandlingerne om en ny udligningsreform sammen, og dermed fortsætter systemet minimum ét år mere i den form, det har nu.

Kommunalforsker: Det giver ikke mening at melde sig ud

Udligningen har altid været et stridspunkt mellem kommunerne. For mens nogle af de rige kommuner synes, de betaler for meget, så synes de fattige, at de modtager for lidt støtte.

Derfor er det umuligt for Kommunernes Landsforening at sige, hvor de står i forhold til spørgsmålet om udligning.

KL har så mange roller i forhold til at hjælpe kommunernes med deres politik, at det reelt ikke giver mening at melde sig ud. Sådan siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

- Det her er bare en lille flig af det, KL tager sig af. Også de små og fattige kommuner får masser af hjælp fra KL til at lave eksempelvis social-, skole- og ældrepolitik.

- Derfor ville det være mærkeligt at melde sig ud, bare fordi man har et enkelt punkt, hvor man er rygende uenige.

Det er kun sket en enkelt gang, at en kommune har meldt sig ud af KL. Det var Farum, som meldte sig ud i tre måneder, mens Peter Brixtofte var borgmester.