DF vil presse politiet til at offentliggøre flere overvågningsbilleder

Folketinget skal i dag førstebehandle et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil have politiet til oftere at offentliggøre overvågningsbilleder ved efterlysninger.

Dansk Folkeparti vil have politiet til oftere at offentliggøre private overvågningsbilleder i forbindelse med efterlysninger. (Foto: © Eric Øtting, DR)

I fredags blev Rikke Andersen fra Vordingborg frifundet for at poste et overvågningsbillede af en blotter på sociale medier. Det skete i frustration over, at politiet ikke gjorde det.

I dag førstebehandler Folketinget et lovforslag fra Dansk Folkeparti, som skal presse politiet til i princippet at offentliggøre alle overvågningsbilleder i forbindelse med efterlysninger.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at borgerne selv skulle have lov til at offentliggøre overvågningsbilleder i nogle typer af sager, men det var der ikke politisk opbakning til.

Det nye forslag går ikke nær så vidt, i håb om at få alle partier med.

- Vi skal presse politiet til at blive langt bedre til at bruge overvågningsbilleder og lægge dem offentligt ud, så moren fra Vordingborg ikke skal gøre det, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt er umiddelbart positivt stemt overfor forslaget.

- Det er mere spiseligt i forhold til det, vi har set tidligere. Det er fornuftigt at politiet skal afgøre, om billederne skal offentliggøres eller ej, siger han.

Claus Oxfeldt er dog bekymret for, at det vil kræve mange ressourcer at gennemse de mange overvågningsvideoer, der kan komme ind.

Dansk Folkeparti skal dog ikke regne med at få opbakning til lovforslaget fra Socialdemokraterne.

- Jeg tror, det er meget farligt, hvis vi får en situation, hvor man offentliggør billeder, og det kun er i særlige tilfælde, at de bliver fjernet igen. Man kan jo ikke vide, om det er folk, der er uskyldige, eller folk som reelt er sigtet i sagen, siger Kaare Dybvad (S), medlem af Folketingets retsudvalg.

Fra lovforslaget:

  • Folketinget pålægger regeringen i indeværende folketingsår at tage de nødvendige initiativer til at etablere en ny digital platform, hvor overvågningsbilleder indsamlet af borgere, der har været udsat for kriminalitet, f.eks. indbrud, tyveri, røveri og butikstyveri, kan offentliggøres af politiet og dermed kan deles på hjemmesider og sociale medier, såfremt der i samme anledning er indgivet politianmeldelse.

  • Politiet skal dog i enkelte tilfælde kunne fravige fra offentliggørelse, hvis der ligger politifaglige skøn til grund for beslutningen. Kilde: Folketinget.dk