Diabeteskontrol på hjul: Hjælp til de mest udsatte patienter

Region Sjælland står for den største stigning i nye tilfælde af diabetes – her skal en diabetesbus skabe lighed i sundhedssystemet.

Når Liselotte Sunesson til dagligt trækker i arbejdstøjet som diabetessygeplejerske, er det ikke kun til en arbejdsdag på ambulatoriet på Nykøbing Falster Sygehus.

Siden juni har hun to gange om ugen i stedet sat sig bag rattet i en blå-hvid kassevogn og rullet ud på landevejene.

Kassevognen er Region Sjællands såkaldte Diabetesbus, der rykker ud til bosteder på Sydsjælland, Lolland og Falster, for at sikre at udsatte diabetespatienter kan få de rette undersøgelser.

Diabetikere bliver årligt indkaldt til undersøgelse, fordi de har stor risiko for følgesygdomme så som blindhed, nyreproblemer og sår på fødderne, der kan medføre amputation.

Men lider patienten samtidig af eksempelvis psykisk sygdom eller depression, kan det være en uoverskuelig opgave at tage til diabetesundersøgelse på sygehuset eller hos egen læge.

Derfor kører Liselotte Sunesson sammen med en kollega ud for at møde patienterne, hvor de er.

- Folk er som regel rigtig glade, når vi kommer. Vi møder dem jo ude i deres nærmiljø, så det er en rigtig god oplevelse, siger hun.

Et ambulatorium på hjul

Efter en times kørsel er Liselotte Sunesson nået til Møn og har drejet diabetesbussen ind ad indkørslen til værestedet Oasen i Stege.

Bussen, der er indrettet med alt det relevante udstyr til at foretage diabeteskontrol, har fået plads foran den gule murstensbygning. Herfra kan Liselotte Sunesson blandt andet tage blodprøver, foretage synstest og tjekke patienternes fødder.

- Vi kan faktisk alle de ting, som man også kan inde på ambulatoriet, fortæller hun.

47-årige Charlotte Pia Dam skal blandt andet igennem en synstest hos diabetessygeplejerske Liselotte Sunesson i diabetesbussen. (Foto: Maja Flinthøj / DR)

Én af dem, der skal til undersøgelser i bussen, er 47-årige Charlotte Pia Dam, som fik konstateret type2-diabetes i starten af året. Hun lider samtidig af depression og angst og har derfor svært ved selv at komme afsted til diabetesundersøgelserne.

Derfor er det en stor hjælp for hende at kunne blive undersøgt af Liselotte Sunesson i bussen.

- Min hukommelse er ikke så god. Jeg glemmer meget hurtigt aftaler med læger for eksempel. Og så er det jo rigtigt godt, at jeg kan komme ind i sådan en bus her, hvor man får undersøgt det hele på én gang, så jeg ikke skal huske tre-fire aftaler, fortæller Charlotte Pia Dam.

Nødvendigt at komme ud til borgerne

Der er flest diabetikere i Region Sjælland, og det er også her, der er den største stigning i antallet af nye tilfælde i Danmark. Samtidig har regionen en høj andel af sårbare patienter.

Derfor giver det god mening at udvikle en løsning her, så man kan nå ud til alle patienter i området. Det mener Allan Kofoed-Enevoldsen, der er specialeansvarlig overlæge og centerchef for Steno Diabetes Center Sjælland, hvor diabetesbussen er udviklet.

Diabetesbussen er indrettet med udstyr til blandt andet synstest, blodprøvetagning og vejning af patienter. (Foto: Maja Flinthøj / DR)

- De her patienter kommer jo ikke, selvom vi indkalder dem. Hverken til egen læge eller i ambulatorium. Har man i forvejen problemer med at få tilværelsen til at hænge sammen, så fylder det ikke så meget, at man har diabetes. Nu prøver vi at komme ud og møde borgerne, der hvor de er, siger han.

Bussen skal dermed være med til at sikre lighed i sundhedssystemet, fortæller direktør i Steno Diabetes Center Sjælland Lise Tarnow.

- Den overordnede mission er at bidrage ind i, at alle mennesker får lige vilkår til at klare livet med diabetes bedst muligt. Skal man nå i mål med det, er man efter min bedste overbevisning nødt til at levere forskellige tilbud afhængige af det enkelte menneskes behov, siger hun.

Diabetesbussen kører indtil videre kun ud til bosteder, men skal på sigt også køre ud til plejehjem, væresteder, fængsler samt psykiatrien i den sydlige del af Region Sjælland.

FacebookTwitter