Digital logbog skal forhindre svigt af børn

Som den første kommune på Sjælland går Holbæk nye veje for finde ud af, om unge mistrives, og hvordan det kan stoppes.

En digital stafet-logbog kan blive et vigtigt redskab til at forhindre misbrugssager som dem i Mern og Tønder, hvor børn i årevis blev misrøgtet. (Foto: © Morten Seligmann, DR)

Begynder et barn at stamme eller mangler madpakken i flere dage, så kan det være et tegn på, at noget er galt i hjemmet.

Den viden er vigtig, hvis man skal hjælpe et barn i mistrivsel. Men ofte går vigtig viden om børns ve og vel tabt, når sagsbehandleren skifter job, eller læreren går på pension.

Det skal en såkaldt "Digital Stafet-logbog” råde bod på i Holbæk Kommune som det første sted på Sjælland, fortæller skoleleder i Holbæk Kommune Bo Pedersen.

Den digitale logbog skal sikre, at vigtige oplysninger om børn med særlige behov bliver givet videre til de rette personer og myndigheder. Det er også i logbogen at psykolog, sagsbehandler, lærer eller pædagog aftaler, hvem, der gør hvad og hvornår.

- Det er meget på handleplansniveau, forklarer Bo Pedersen.

Logbogen har været i brug i to år i Kerteminde Kommune, som var med til at udvikle den.

- I bund og grund er det jo det, der er blevet råbt og skreget om i mange år. Alle de ting, der går tabt hver eneste gang et barn skifter fra børnehave til skole, eller bare skifter skole, siger formand for Børne- og Skoleudvalget Kasper Olsen (S) og fortsætter:

- Al den viden holder man fast i nu. Så jeg forstår ikke, hvorfor det har været så svært at opfinde det her.

Sådan virker stafet-logbogen

  • Det er it-virksomheden KMD (Det tidligere Kommunedata), der har udviklet logbogen.

  • Lærere, psykologer, sagsbehandlere og forældre kan alle logge sig på barnets side. I logbogen kan de følge med i aftaler og handleplaner for barnet.

  • Skive, Fanø og Hjørring Kommuner har også indført stafet-logbogen.