Dyrlæger fraråder brug af dyrt loppemiddel

Resistente lopper får nu dyrlæger til at anbefale næste generation af loppemidler.

Danske katte og hunde døjer med lopper, selvom de bliver behandlet med produktet Fronline Combo. (© (C) DR)

Du risikerer at købe katten i sækken, når du køber loppemidler til din hund eller kat.

I en rundspørge, som P4 Sjælland har gennemført, siger ni ud af ti adspurgte dyrlæger, at loppemidlet Frontline Combo ikke længere er effektivt i kampen mod lopperne. Flere dyrlæger fraråder dyre-ejerne at bruge midlet, medmindre det drejer sig om flåt-angreb, hvor midlet fortsat har god effekt.

Anne-Mette Bruun fra Toreby ved Nykøbing Falster var til konsultation hos dyrlægen med sin hund Zola, en ruhåret hønsehund på 22 kilo, der blev behandlet med loppemidlet Frontline Combo både som spray og dråber i nakken.

Men selvom Zola fik pipetter i nakken for lopper, så var der liv og glade dage i pelsen. Hos dyrlægen fik hun følgende besked:

- At lopper kan blive resistente, og derfor virker det ikke på hende, fortæller hun.

Og det overrasker hende:

- Ja, egentlig troede vi, at det var noget af det bedste, der var.

Loppemidlet virker dårligere over tid

Men at hunden Zola har lopper, selvom den bliver behandlet med Frontline Combo, overrasker ikke dyrlæge og ejer af Guldborgsund Dyrehospital, Steve Tårnhøj.

- Vores erfaring er, at virkningen af Frontline er aftagende, så vi er nok begyndt at pege på nogle af de nyere midler. Altså næste generation af loppe- og flåtmidler, siger han og understreger, at de dog ikke har noget videnskabeligt belæg for udtalelsen.

En hurtig søgning på internettet viser, at loppemidlet Frontline Combo koster på den anden side af 200 kroner for tre pipetter til hunde.

Merial Norden står for forhandlingen af Frontline i Danmark. Firmaet afviser, at produktet ikke skulle virke.

- Der er ingen forskel på, hvordan Frontline produkterne virker nu, i forhold til da de blev godkendt. Det er der ingenting, der tyder på, siger teknisk chef Helle Matzen.

Ikke nok kun at behandle dyret for lopper

Helle Matzen understreger, at hvis der først er lopper i hjemmet, er det ikke nok kun at behandle sine kæledyr.

- Før man har udryddet alle lopperne i hjemmet, så vil man blive ved med at se lopper på sit kæledyr, selvom dyret er behandlet. Det er vigtigt, at man fortsætter behandlingen, og at man også gør en indsats i hjemmet for at få ryddet problemet væk så hurtigt som muligt.

Det er Sundhedsstyrelsen, der har godkendt Frontline Combo, og ifølge dem har de ikke fået nogen henvendelser fra dyrlæger om, at produktet ikke skulle virke. Sundhedsstyrelsen oplyser dog samtidig, at dyrlægerne ikke har pligt til at indberette en eventuelt manglende effektivitet af midlet som en bivirkning.

Facebook
Twitter