Efter dødsfald med stoffer: Eleverne lærer, at 'det er sejt at sige nej'

Skoleelever får oplæg om faren ved stoffer efter 16-årigs dødsfald.

Smille Nyegaard Pedersen (tv.) og Josefine Christiansen er rystede over, at en dreng er død i deres by, men samtidig glade for, at SSP har holdt oplæg om euforiserende stoffer i dag på deres skole. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Hold dig fra stoffer - og lad være med at tro, at alle andre tager dem.

Sådan lød budskabet fra tre SSP-konsulenter til elever på Holbergskolen i Dianalund i dag.

Et oplæg, der ikke handlede specifikt om MDMA, også kendt som ecstasy, men derimod om euforiserende stoffer generelt.

- MDMA er ikke en almindelig del af at være ung i Danmark, forklarer Rikke Thernøe, der er SSP-konsulent i Sorø Kommune.

I overskriften for oplægget til syv klasser fra 7.-9. årgange på den midtsjællandske skole var svære ord som ”risikovillig adfærd”, ”flertalsmisforståelser” og det mere mundrette ”det er sejt, at sige nej”.

SSP-konsulent i Sorø Kommune, Rikke Thernøe, holdt oplæg om euforiserende stoffer for omkring 150 elever fra 7., 8. og 9. klasse på Holbergskolen i Dianalund. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Ifølge Rikke Thernøe ligger unge og deres forældre under for masser af misforståelser om, hvad andre gør, og om hvad der er normalt.

- Det er smaddersvært. Det er også svært, når man er forældre, siger hun om det med at tale med de unge, og hvornår det rigtige tidspunkt er der til at tale med dem:

- Det er en stor, stor afvejning af, hvornår det er rigtigt.

Normalt taler Rikke Thernøe ikke om euforiserende stoffer før slutningen af 8. klasse, men denne gang er syvende klasse på Holbergskolen inviteret med på grund af dødsfaldet i weekenden.

16-årig døde af MDMA

Natten til lørdag døde en 16-årig dreng efter at have taget stoffet MDMA til en fest fredag aften. Den 16-årige, der skal begraves på lørdag, har været elev på Holbergskolen, før han begyndte på en ungdomsuddannelse.

Oplægget var planlagt på forhånd men blev rykket frem på grund af weekendens dødsfald. Rikke Thernøe ved godt, at selvom hun helst ikke vil tale for meget om MDMA, så fylder det hos eleverne:

- Det er så følelsesladet nu, så vi bliver nødt til at anerkende, at de har en stor sorg. Vi kan godt forstå, at de er forskrækkede, og så skal man passe på, at man ikke negligerer det, fordi det er et alvorligt emne, og det er en stor del af deres hverdag nu, fordi det er sket i den by, hvor de bor.

Skoleleder: Vigtigt ikke at blive del af forkert fællesskab

For skoleleder Jakob Storm er det vigtigt at tale om emnet, fordi mange unge kan blive tilbudt at tage stoffer, eller de kender nogle, der tager stoffer. Han mener, at de voksne skal tale med de unge på forhånd og ruste dem til at kunne tage stilling og sige fra.

Mange unge risikerer at begynde at drikke eller tage stoffer, fordi de tror, at alle andre unge gør det.

Skoleleder ved Holbergskolen, Jakob Storm, vil gerne undgå, at eleverne kommer i kontakt med euforiserende stoffer. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Det er vigtigt, at de ikke kommer til at indgå i et fællesskab om misbrug, siger Jakob Storm:

- De kommer forhåbentlig aldrig nogensinde til at være en del af et fællesskab, hvor der også er stoffer, men det skal vi som voksne hjælpe dem med at håndtere.

Smilla og Josefine er glade for oplæg

To af eleverne fra 9. klasse er kede af det, der er sket.

- Det ryster en og man kan godt mærke her i lokalsamfundet, at der bliver gjort rigtig meget, for at gøre sådan, at det ikke sker igen, siger Smilla Nyegaard Pedersen og fortsætter:

- Man kan godt mærke, at der er mange på vores årgang, der også er blevet rystede, fordi der var mange, der kendte ham rigtig godt.

- Det mest rystende er nok, at det kunne have været en af os, en af vores klassekammerater, eller bare en på skolen eller en nabo, siger Josefine Christiansen.

Pigerne er også kede af det billede, der bliver tegnet af Dianalund både på sociale medier og i pressen.

- Det er et meget sort billede, der er blevet tegnet indtil videre. Det er ikke sådan, det er rigtigt. Dianalund er en sød, lille by med en skole, som er ret god, og fantastiske muligheder for fritidsaktiviteter, siger Josefine Christiansen og understreger, at det er en meget lille del af Dianalund, der er involveret i det her.

Men begge pigerne er glade for Rikke Thernøes oplæg, som blandt andet handlede om gode og dårlige hemmeligheder.

- Vi havde måske en lille smule brug for det. Vi er måske ikke stjerneelever, men vi er heller ikke helt nede og ramme jorden. Vi har en vis forestilling om, hvad vi skal gøre, hvis det var os, det skete for. Vi ved også, at vi skal holde os fra det, siger Josefine Christiansen og tilføjer:

- Oplægget hjælper os til, hvis nogen fortalte os, at de havde gjort noget slemt. Så ved vi, hvad vi skal gøre ved det.

- Jeg synes, det er nødvendigt, at der bliver gjort noget efter det, der skete i weekenden, så det ikke bare bliver ignoreret, stemmer Smilla Nyegaard Pedersen i.

Støttegruppe holder møde med unge i Dianalund

I eftermiddag holder støttegruppen ”Sejt at sige nej” et lukket møde med de unge i Borgerhuset i Dianalund.

Mødet er for, at ”de, der har lyst til at komme, kan komme til orde, kan høre lidt mere om, hvad det handler om og komme med de ting, I måtte have på hjerte”, som initiativtager Katja Kondas skriver i sin indkaldelse til mødet.