Efter en måned med ekstra fødende fra Roskilde: Massivt ekstraarbejde og travlhed på fødegangen i Holbæk

Vi frygter for langtidssygemeldinger, lyder det fra tillidsrepræsentant. Regionen er klar med sommerpakke.

Det har ikke været muligt at rekruttere flere jordemødre, mens der er kommet ekstra fødsler til fødegangen i Holbæk fra Roskilde.

Der er ekstra sved på panden på fødegangene i Region Sjælland i øjeblikket.

- Der er nogen, der har så mange ekstravagter, at det svarer til en ekstra arbejdsuge om måneden, fortæller jordemødrenes tillidsrepræsentant på Holbæk Sygehus, Maria Jacobsen.

På grund af massiv personalemangel besluttede Region Sjælland fra maj at flytte 45 fødsler om måneden fra Sjællands Universitetshospital i Roskilde til regionens øvrige fødeafdelinger i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster.

Holbæk tager imod flest – 25 fødsler – og her den første måned er det faldet sammen med flere fødsler i området generelt.

Jordemødrene oplever, at det presser afdelingen.

- Cirka en tredjedel af den her måned har vi haft flere fødsler, end vi er normeret til. Vi har normalt personale til at føde med 4,3 fødsler på et døgn, og nogle gange ligger vi helt oppe på 9-11 fødsler i døgnet, så der er mange vagter, vi skal dække med ekstravagter, siger tillidsrepræsentanten.

Ifølge Maria Jacobsen skyldes det især, at det ikke er lykkedes at rekruttere til de ekstra fødsler, afdelingen får fra Roskilde. De har haft flere stillingsopslag ude, men er ikke lykkedes med at ansætte nogen over de seneste måneder.

"Undskyld vi har så travlt"

Foreløbigt løser de opgaverne med ekstravagter, så det ikke går ud over sikkerheden for de fødende.

- Men de fødende kan godt mærke, vi har travlt, og at vi ikke er lige så large. Hvis for eksempel man ikke er i fødsel og er her, er vi normalt gode til at tilbyde dem en barselsstue at være på, men det har vi ikke kunnet i alle tilfælde, siger Maria Jacobsen.

Travlheden kunne Diana Windstrup-Johnsen fra Valløby i Stevns Kommune også mærke, da hun fødte på Holbæk Sygehus for knap tre uger siden.

Diana Windstrup-Johnsen oplevede, at personalet løb stærkt på fødeafdelingen i Holbæk, da hun fødte for knap tre uger siden. (Foto: (Privat foto) © (c) DR)

Hun havde på forhånd fravalgt fødeafdelingen i Roskilde på grund af travlheden dér, men på fødegangen i Holbæk oplevede hun også mest personalet som blå og hvide kitler, der susede forbi, fordi de havde så meget at lave, fortæller hun.

- Og de undskyldte hver eneste gang, vi mødte en. Så blev der sagt: Jeg er jordemoder eller læge eller hvad de nu var – og undskyld, fordi vi har så travlt.

Alligevel har Diana Windstrup-Johnsen kun ros til personalet.

- Det var som om, de tog en dyb vejrtrækning, inden de gik ind til os, for at være der og have ro på. Og jeg synes, de var rigtig gode, selvom det var et bøvlet fødselsforløb, jeg fik. Jeg blev ikke klemt i det, siger hun.

Frygter for sommeren

Det er ikke en optimal løsning, men nødvendigt for at sikre gode rammer om fødslerne, lød det også fra Region Sjælland, da man for en måned siden måtte begynde at flytte fødsler fra Roskilde til regionens andre fødeafdelinger.

På Holbæk Sygehus forstår Maria Jakobsen godt, at man endte med at flytte fødsler fra Roskilde af hensyn til patientsikkerheden, men hun oplever også, at man har flyttet problemet.

- Lige nu går det, men jeg er bekymret for, om personalet kan holde til det, og hvordan situationen er i august, når vi har strakt os så langt. Om nogen bliver langtidssygemeldte på grund af stress, simpelthen, siger hun.

På Nykøbing Falster Sygehus, hvor de skal modtage ti ekstra fødsler fra Roskilde om måneden, har det foreløbigt fungeret fint, fortæller tillidsrepræsentant Lotte Bak Svenningsen.

Men også hun er nervøs for sommeren, hvor der altid er ekstra travlt i forvejen.

- Vi føler os pressede ved tanken om de ekstra fødende, vi skal tage imod, men har ikke oplevet det så meget endnu. For i maj fik vi kun syv ekstra, så vi er ikke nået op på det egentlige antal fødende endnu, siger hun.

Sommerpakke til fødselsområdet

Formanden for sygehusudvalget i Region Sjælland, Anne Møller Ronex (R), forstår godt medarbejdernes bekymringer.

Hun fortæller, at udvalget følger sagen og er klar med en plan for fødeområdet inden årsskiftet.

Indtil da blev der i sidste uge givet et lønløft på mindst 1000 kroner om måneden til jordemødrene, og på regionsrådsmødet tirsdag aften blev der vedtaget en sommerpakke til fødselsområdet på 5 millioner kroner.

Den skal gøre det mere attraktivt at arbejde på fødeafdelingerne.

- Det, der kan bekymre mig, er om vi kan rekruttere mere personale til området. Det er også derfor vi har afsat midler til et lønløft og et forbedret arbejdsmiljø på fødeafdelingerne, siger Anne Møller Ronex.

Formanden for sygehusudvalget i Region Sjælland håber, at flere penge i lønposen kan hjælpe jordemødrene med at håndtere travlheden.

- Jeg håber, at det her lønværktøj, som er at anerkende jordemødrene, der har så travlt, gør at de kan bide tænderne endnu mere sammen end det, de gør allerede nu, siger hun.