Ejendomsmægler: Lad udlændinge købe sommerhuse i Danmark

Hvis der skal gang i det skrantende sommerhussalg på eksempelvis Lolland og Falster, så skal udlændinge også have lov til at købe. Det vil sætte gang i væksten, lyder det fra en ejendomsmægler.

Hvis sommerhussalget skal stige i landets yderområder, så skal udlændinge have lov til at købe sig ind på markedet. Det vil nemlig både gavne de lokale håndværkere og prisniveauet, lyder det fra en ejendomsmægler. (Arkivfoto) (Foto: Colourbox © Colourbox)

Hvis udlændinge kunne få lov til at købe sommerhuse i Danmark, så ville der komme gang i væksten i landets yderområder. Og derfor skal Folketinget se at komme i gang med et prøveområde på Lolland og Falster.

- Lad os dog forsøgsvis tillade udlændinge at købe enten sommerhus eller flexbolig i Guldborgsund og Lolland Kommuner. Det vil give masser af arbejde til håndværkere, ligesom vi slipper for, at ældre bliver stavnsbundet i deres huse, siger Steen Wæver, der er erhvervsudviklingschef i Business Lolland-Falster.

Danmark fik indført forbeholdet mod, at udlændinge kan købe sommerhuse i her landet, da vi tilsluttede os EF i 1972. Dengang var frygten, at tyskerne ville opkøbe hele Vestkysten, hvis de fik muligheden for det. Men det kommer ikke til at ske.

Erhvervsudviklingschef: Danskere må godt købe hus i udlandet

- Det er jo et af de her forbehold, som Danmark stadigvæk har. Danskere har i rigtig mange år kunne købe forskellige ejendomstyper i eksempelvis Sverige og Tyskland. Og der har jo ikke været noget problem i de områder, siger Steen Wæver.

Han bakkes op af ejendomsmægler Jørgen Danielsen fra HOME, der ofte får henvendelser fra tyskere, som gerne vil købe sommerhus på Lolland og Falster. Men her må ejendomsmægleren melde hus forbi.

- Vi prøver at forklare dem det bedste muligt, men de ryster jo bare på hovedet. De kan slet ikke forstå det. Det er jo også svært for os at forklare, at sådan er reglerne i henhold til det gamle EU-forbehold, siger Jørgen Danielsen.

Boligordfører: Som at tisse i bukserne

Christiansborg er Liberal Alliance det eneste parti, der går fuldt ind for, at udlændinge skal have lov til at købe sommerhuse og flexboliger i Danmark. Men hos Socialdemokraterne er man indædt modstander.

- Det vil være som at tisse i bukserne. Det varmer et kort øjeblik, men vil efterlade spøgelsesbyer uden liv. Og desuden vil boligpriserne stige, siger partiets boligordfører, Jan Johansen.

Men det er et fuldstændig misforstået argument, hvis man spørger ejendomsmægler Jørgen Danielsen. Han mener derimod, at fordelene vil hobe sig op, hvis Folketinget åbner for en prøveperiode på Lolland og Falster.

- Selvfølgelig vil priserne stige lidt, hvis vi får gang i markedet igen. Men de helt åbenlyse fordele er, at vi slipper for at rive huse ned, ligesom lokale håndværkere får arbejde, siger Jørgen Danielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk