Ekspert: Cirkus kan snart høre fortiden til

Selv om mange danskere elsker lugten af savsmuld og popcorn, kan de traditionelle cirkusser snart være på vej ud, mener en cirkusekspert.

Det kan snart være slut med klovne, heste, elefanter og artister. Besøgstallene i landets cirkusser er så dalende, at der skal ske noget drastisk, hvis de skal overleve, siger en ekspert. (Foto: Christian Warrer)

Det sendte chokbølger gennem det danske kulturliv, da Cirkus Benneweis i weekenden meddelte, at de for første gang i 128 år holder pause fra forestillingerne.

Men den slags meddelelser kan vi lige så godt vænne os til. De traditionelle cirkusser kæmper nemlig i disse år med at få fyldt alle siddepladserne op. Det kan i sidste ende koste dem livet, mener Jørgen Lorenzen, der er landets førende cirkusekspert.

- Vi har en opfattelse af, at cirkus er lidt gammeldags, hvilket helt konkret betyder, at tilskuertilstrømningen er aftagende. Hvis cirkus i fremtiden skal overleve, så skal de kombinere den gamle cirkustradition med noget helt nyt, siger Jørgen Lorenzen.

Han mener derfor, at de traditionelle cirkusser burde lære mere af de små nichecirkusser, der har formået at bryde med de gamle cirkustraditioner.

- 'Zirkus Nemo' er et godt eksempel. Søren Østergaard henvender sig til et bestemt publikum, nemlig de voksne. Derudover har han den fordel, at han ikke flytter sit telt hver dag. Han koncentrerer sig om de store byer, hvor 'Zirkus Nemo' så til gengæld ligger i en fire-fem dage. Det giver altså en stor besparelse, siger Jørgen Lorenzen.

Han peger samtidig på, at krisen i den danske cirkusverden skyldes, at cirkus ikke fylder lige så meget i mediebilledet, som man så for kun få år siden.

- Vi har en opfattelse af, at cirkus er lidt gammeldags, siger landets førende cirkusekspert.Er du enig?

Opslået af DR Nyheder på 13. januar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.